Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Razočarani Kauzer po kazni, ki ga je stala finala: Očitno sem nekomu trn v peti

Deli na:
Razočarani Kauzer po kazni, ki ga je stala finala: Očitno sem nekomu trn v peti

Foto: Bobo

Slovenska reprezentanca v kajaku in kanuju na divjih vodah je na evropskem prvenstvu v Pauju osvojila dve zlati in eno srebrno kolajno, marsikdo je pričakoval, da bo zadnji dan to bero še izboljšal olimpijski podprvak Peter Kauzer, a je zaradi odločitve glavnega sodnika, ki mu je dosodil sto kazenskih sekund, v polfinalu ostal brez finala.

"Očitno sem nekomu trn v peti. Zelo nerad iščem razloge za neuspehe drugod, sodniških odločitev vsaj v zadnjem času ne komentiram, toda tokrat jih moram, saj menim, da se mi je zgodila krivica. Motijo me dvojna merila. Vsi vozimo na meji, a kaznovali so le mene. Pa še zmotili so se v tipkanju, prisodili so mi napako na napačnih vratcih. Sodnik pri vratcih me ni kaznoval, nato pa so po pregledu videa našli dve napaki, čeprav so kamero povsem napačno postavljene. To je smešno, naš šport s takimi stvarmi izgublja in pridobiva črne pike," se z odločitvijo sodnikov ni strinjal 35-letni olimpijski podprvak.

Z njegovim razmišljanjem pa se ni povsem strinjal alfa in omega slovenskega kajaka in kanuja, direktor zveze Andrej Jelenc. "Res je, da glavni sodnik ni imel izenačenih kriterijev, da je pri nekaterih spregledal iste stvari, ki jih je pokazal naš šampion. A moramo priznati, da si je Peter zaslužil vsaj 50 kazenskih sekund. Po mojem mnenju bi moral voziti malo bolj previdno, ne pa da je bil vseskozi na meji nedovoljenega," je dejal Jelenc.

"Prvenstvo, nasploh prvi dnevi, je bilo za nas vrhunsko. Moramo biti več kot zadovoljni. Glede na to, da je bil to letos prvi preizkus pripravljenosti, lahko rečem, da smo konkurenčni v vseh kategorijah. Slalom je pač nepredvidljiv, tekma v kajaku se je iztekla tako, kot se je, a tudi v njej lahko vidimo, da so tekmovalci na tej ravni, kot smo računali. Še vedno smo med najboljšimi, kar dokazuje, da so tekmovalci čez zimo dobro delali," je zadovoljen s predstavami in rezultati Jelenc.

Seveda bi si Jelenc želel tudi dopolnitve vseh teh uspehov in še ene kolajne Kauzerja, a je športno priznal, da je Hrastničan storil napako in da si je vsaj 50 kazenskih sekund zagotovo zaslužil.



"On je eden od naših zaščitnih znakov. Vsi mu želimo najboljše, a treba je priznati, da je kazen prejel zasluženo. Glavni sodnik si je video njegovega nastopa, a ne samo njegovega, večkrat ogledal in se je odločil tako, kot se je. Bil je strog, ne moremo mu ničesar oporekati, strinjam se, da pri nekaterih istih reči ni videl, toda po tem, kar sem videl tudi sam, ga ogoljufal ni. Menim pa, da mu ta vožnja na meji vsaj v polfinalu ni bila potrebna. Zaradi nje je ostal brez kolajne," je bil realen Jelenc.

Direktor zveze, ki je veliko ime tudi v širšem pogledu tega športa, se zaveda, da ima ta šport veliko pomanjkljivosti ravno zaradi teh stvari, ki jih je omenjal Kauzer, toda sam nima te moči, da bi jih spremenil.

"Na evropski zvezi imamo veliko idej, a manjše možnosti, da jih realiziramo. Pritožb je bilo preveč, časa, da jih glavni sodnik reši, pa premalo. Dejstvo je, da pri nekaterih težavah ni imel časa, da bi se v njih poglobil. Pogovarjali smo se o tem, da bi pustili več zaupanja sodnikom, ki so ob vratcih. Glavnemu sodniku bi prepustili odločitev le, ko je očitno, da je sodnik ob vratcih storil napako," meni Jelenc.

Direktor zveze vidi nekatere rešitve tudi v tehnologiji, a težava je, da za njo primanjkuje denarnih sredstev: "Razmišljamo in testiramo elektronska vratca, a nismo še tako daleč, da bi jih uporabljali na tekmah. Razmišljamo tudi v čipih, ki bi razrešili problem, ki smo ga danes imeli s Kauzerjem. Sodnik in mi vsi smo se spraševali, ali je bila cela glava v vratcih ali ne. To bi se najbrž dalo elektronsko rešiti s čipom na čeladi in vratcih ter z elektroniko v neki kletki v vratcih. Potem bi bilo treba vedeti, ali je čoln notri ali ni, to bi lahko pokazale kamere nad vratci. A obstaja težava napajanja elektronike, povezovanja v nek sistem, nato tudi hitrosti pregledovanja. Potem pa je še vprašanje, ali imamo denar, da vse to uporabljamo tudi kje drugje kot na največjih tekmovanjih," razmišlja Jelenc.