Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Raje v zapor, kot bi izdala svojo katoliško vero

Deli na:
Raje v zapor, kot bi izdala svojo katoliško vero

Foto: Resuters

Glavna občinska uradnica iz Kentuckyja Kim Davis, ki zavrača izdajo poročnih dovoljenj homoseksualnim parom zaradi svojih verskih prepričanj, je morala v četrtek v zapor, ker je delovala v nasprotju z zakonodajo.

Vrhovno sodišče ZDA je namreč junija odločilo, da je prepoved homoseksualnih porok neustavna in s tem dejansko uzakonilo poroke med istospolnimi pari.

V ZDA je treba za poroko najprej na občini od posebnega uradnika dobiti dovoljenje za poroko, ki se lahko potem opravi na občinskem uradu ali pa v cerkvah oziroma pri osebah, ki so pooblaščene za sklepanje zakonskih zvez, kot so kapitani ladij.

Davisova je vztrajno zavračala homoseksualne pare iz domačega Ashlanda, ki so prihajali po dovoljenja. Trdila je, da ji kot novorojeni kristjanki vera tega ne dovoljuje. Homoseksualni pari so vztrajno prosili za dovoljenja, Davisova pa jih je vztrajno zavračala, dokler zadeva ni prišla pred sodišče.

Zvezni sodnik David Bunning je v četrtek povedal, da je sam globoko veren, da pa je tako kot Davisova prisegel, da bo spoštoval zakone. Po sodnikovih besedah bi bilo zelo nevarno, če bi posameznikom dovolili, da njihova prepričanja postanejo pomembnejša od avtoritete sodišč.

Ob tem je dejal, da nima druge izbire, kot da Davisovo zaradi nespoštovanja zakona pošlje v zapor. Predlagal ji je, da lahko ostane na prostosti, če svojim podrejenim ne bo prepovedovala izdaje poročnih dovoljenj. A Davisova je dejala, da gre raje v zapor.

Pred sodiščem sta se medtem zbrali skupini zagovornikov Davisove in zagovornikov pravic homoseksualcev, ki sta glasno zagovarjali vsaka svoje stališče.

Odvetnik Davisove Roger Gannam je svojo klientko primerjal z borcem za državljanske pravice temnopoltih Martinom Luthrom Kingom mlajšim in menil, da bi morala sedaj vsa Amerika žalovati, ker so ji vzeli svobodo zaradi njene vere. Odvetnica homoseksualnih parov Laura Landenwich pa je dejala, da Davisova ni mučenica in da je sama kriva, da je pristala za zapahi.

Na stran Davisove so se postavili skoraj vsi kandidati za republikansko nominacijo za predsedniškega kandidata, na stran sodišča pa najverjetnejša demokratska kandidatka za predsednico ZDA Hillary Clinton, ki je sporočila, da so enake pravice do poroke zakon in uradniki ga morajo spoštovati. Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je dejal, da je uspeh demokracije odvisen od spoštovanja prava in noben javni uradnik ni nad zakonom.