Rado Mulej Svet24.si

FOTO: Radu Muleju ohromela polovica obraza

horoskop_astrologija Svet24.si

Horoskop za petek, 7. maja

cigler kralj Reporter.si

Zdaj še minister za delo Janez Cigler Kralj (NSi)...

bruslej, policijska ura Svet24.si

Absurd: V petek bo zanje veljala policijska ura ...

DOG342X7R5156 Necenzurirano

Kako je Janša uredil cepivo za zdravnika blizu ...

na granici _NNL3 Njena.si

Marko (Šverc komerc) spregovoril o svojih sinovih

polona-kranjc Njena.si

Nova drama: Šokanten izbruh mirne Polone

Magazin

Provokacija pri Pahorju: glasbenik v lisicah! (VIDEO)

Deli na:
Provokacija pri Pahorju: glasbenik v lisicah! (VIDEO)

Sašo Gačnik (v lisicah) in Kristina Oberžan sta nastopila pri predsedniku. - Foto: YouTube

Prvi maj niso bučna praznovanja, niso samo kresovi in druženje, je v prvi meri namenjen poglobljenemu razmisleku o delavskih pravicah, je v nagovoru v predsedniški palači poudarila predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič. Opozorila je na ignoranco vlade do sindikatov in izpostavila pomen socialnega dialoga.

Opozorila je, da so se sindikati kot predstavniki zaposlenih in svojega članstva v zadnjem letu srečevali z vrsto dogodkov, ki pomenijo "ignoriranje vsebine dela sindikatov in delavskih pravic". Ob tem je omenila nacionalni program za okrevanje, ki je bil sprejet brez sodelovanja socialnih partnerjev kljub temu, da gre za neke vrste novi dogovor. Ne želi si, da bi iz tega "novega dogovora sredstva EU dobili samo nekateri, vračali pa potem vsi drugi".

Brez socialnega dialoga in široke razprave se je po njenih navedbah pripravljal tudi predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu, ki naj bi zagotovil varno starost in varne pokojnine. Ob tem je napovedala referendumske aktivnosti, če bo zakon sprejet. V sindikatih ne nasprotujejo demografskemu skladu, vendar hočejo takšnega, ki bo zagotavljal varno starost, ne bo pa pomenil možnosti "plenjenja politike po premoženju", ki je še ostalo, je dejala.

Jerkičeva se je v nagovoru dotaknila novih davčnih reform, ki se pripravljajo celovito, vendar brez vključevanja socialnih partnerjev, brez možnosti vplivanja na njihovo vsebino in "na način, da sami žagamo ne vejo, na kateri sedimo, ampak žagamo kar drevo socialne države".

Najbolj kritična je do socialnega dialoga. "To, kar se dogaja zadnja leta, ni socialni dialog, je le seznanjanje socialnih partnerjev z dejstvi, brez možnosti vplivanja na sprejete odločitve in sodelovanja v procesih, ki so za vse nas pomembni," je opozorila in dodala, da nas na socialni dialog opozarjajo tudi v Evropi, kjer je to vrednota.


Poudarila je, da so letošnji 1. maj v ZSSS namenili varnosti zaposlitve v vseh svojih oblikah. Za njo to pomeni tudi ustrezno plačilo, dostojno delo in trajnost zaposlitve. Med drugim je spregovorila tudi o vprašanju poklicnih bolezni in predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi, za katerega upa, da bo sprejet čim prej.

Od tej priložnosti je čestitala vsem, ki imajo prvi maj za osebni praznik, predvsem pa članicam in članom sindikatov.

Tudi predsednik republike Borut Pahor je ob prazniku dela čestital državljankam in državljanom in pozval k socialnemu dialogu kot enemu najpomembnejših stebrov uspešnega in pravičnega okrevanja po krizi. "Dolgoročne rešitve, vezane na trg dela in položaj delavstva, se ne sme sprejemati brez dogovora v okviru socialnega dialoga," je poudaril.

Po njegovem mnenju je pomembno, da se tudi v prihodnje prizadevamo za ohranitev in razvoj socialne države. Res je to ustavna norma in varovana pravica, a njen obseg je po njegovem mnenju stvar odločitve politike v sodelovanju s socialnimi partnerji. Poudaril je, da obstajajo pasti, ki lahko njen razvoj zamajajo, zato je treba paziti, da se tem pastem izognemo.

Na današnjem dogodku se je odvilo tudi dejanje v znak protesta proti zaprtosti kulture. Glasbenik Sašo Gačnik, ki je nastopil skupaj s Kristino Oberžan, je med nastopom imel v lisice vklenjene roke, s tem je želel opozoriti na to, kako je kultura že ves čas koronakrize omejevana oziroma zaprta.

Loading...