sara volcic 6 Dobra karma

Lepi televizijki je srce ukradel in pozdravil ...

profimedia-0577666516 Svet24.si

Paris Hilton hoče dvojčka, zato je šla na ...

janez jansa bobo2 Reporter.si

Janša podelil priznanje kitajski družbi Huawei, ...

Tovorno vozilo, slovenska policija, tovornjak, priklopnik Svet24.si

Policisti o vnosu virusa v Slovenijo: izsledili so...

janez-cigler-kralj Necenzurirano

Kako so v Zavodu Iskreni brisali sledi za ...

matic-supovec, unikat Odkrito.si

Matic Supovec: Čeprav sem strog, me vseeno ...

Igor Bjelošević Njena.si

Ugodno oddam sina: Igor se je poročil in postal ...

Magazin

Proruski separatisti v Ukrajini častijo Stalina

Deli na:
Proruski separatisti v Ukrajini častijo Stalina

Foto: Reuters

V središču Donecka, prestolnici separatističnega vzhoda Ukrajine, po novem visijo trije veliki portreti sovjetskega diktatorja Josifa Stalina. Podobe sporne zgodovinske osebnosti pa ne krasijo le glavnega trga v Donecku, temveč so med drugim tudi obvezni modni dodatek separatističnih voditeljev, ki pravijo, da obžalujejo razpad Sovjetske zveze.

Portrete Stalina v Donecku spremljajo tudi njegovi slavni citati, kot sta Naša stvar je upravičena in Sovražnik bo izkoreninjen. Ni pa zraven niti besedice o represiji njegovega režima. Lakota, ki jo je povzročila prisilna kolektivizacija, je sicer v 30. letih minulega stoletja med Ukrajinci zahtevala pet milijonov mrtvih, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja separatistov v Donecku Aleksander Zaharčenko je povedal, da obžaluje razpad Sovjetske zveze. Kot je dejal, je bila velika napaka, da so to veliko državo uničile Cia in druge tajne službe. "Evropa in druge države so se nas bale kot hudiča," je dejal 39-letni nekdanji poveljnik, ki najraje nosi kamuflažna oblačila.

Stalinovi portreti so od krvavega konflikta, ki je od lanske pomladi na vzhodu Ukrajine terjal že več kot 8000 mrtvih, postali obvezna oprema uradov separatističnih vodij. Ti se s podobami diktatorja radi tudi krasijo. Namestnik obrambnega ministra v Donecku Edvar Basurin tako na svoji uniformi nosi priponko s Stalinovim profilom.

Novi kult osebnosti, ki ga domačini glede na izjave nekaterih prav radi gojijo, tudi oživlja spomine na zgodovino rudarskega Donecka, ki je nekdaj nosilo ime Stalino. Preimenovali so ga v 60. letih minulega stoletja, potem ko je sovjetski voditelj Nikita Hruščkov obsodil Stalinov kult osebnosti.

Oboževanju Stalina na separatističnem vzhodu na drugi strani stoji odločno nasprotovanje prozahodne vlade v Kijevu. Ta je maja sprejela zakon, na podlagi katerega je razkazovanje sovjetskih simbolov protizakonito, enako kot nacističnih.

Ta zakon vključuje zahtevo po rušenju sovjetskih spomenikov in preimenovanje ulic, mest ter podjetij, ki imajo sovjetska imena. Po njegovem sprejetju so ukrajinske oblasti porušile več Leninovih kipov, kar po mnenju separatistov predstavlja barbarizem in vandalizem. Separatisti so v mestu Novoazovsk tako nazaj postavili Leninov spomenik, potem ko so ga ukrajinske sile podrle.

Separatisti se pri oblikovanju svoje nove identitete tudi sicer zatekajo k sovjetski preteklosti. Ozemlja, ki jim vladajo, so poimenovali ljudske republike, oživljajo pionirčke, svoj organ za varnost pa so poimenovali ministrstvo za državno varnost. To ime je med letoma 1946 in 1953 nosila tudi Stalinova tajna policija.

Loading...