Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Program Aleša Debeljaka za vrnitev slovenskih znanstvenikov iz tujine

Deli na:
Program Aleša Debeljaka za vrnitev slovenskih znanstvenikov iz tujine

Foto: Mediaspeed

V Akademski čitalnici Aleša Debeljaka ljubljanske fakultete za družbene vede so danes predstavili program Aleša Debeljaka za povezovanje slovenskega znanja in inovacij, ki bo omogočal vrnitev mlajših znanstvenikov iz tujine. V prvem razpisu, ki ga bo agencija za raziskovalno dejavnost objavila še letos, bo na voljo 1,2 milijona evrov.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil v. d. direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) Jozsef Györkös, so se z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport dogovorili za t.i. reintegracijsko shemo, s katero bi čim več mladih raziskovalcev, ki se izobražujejo v tujini, privabili domov.

Poudaril je, da je Program Aleša Debeljaka vključen v javni razpis za raziskovalne projekte, ki ga vsako leto izvaja agencija. Prve prijave na ta program bodo možne že letos, prvi znanstvenice in znanstveniki, ki bodo pridobili projekte, pa se bodo lahko v Slovenijo vrnili že julija 2020, je dejal Györkös.

Znanstveniki bodo lahko zaprosili za raziskovalni projekt, ki bo omogočal zaposlitev v Sloveniji in kril stroške vzpostavitve raziskovalne ekipe v trajanju do treh let in v višini 100.000 evrov letno. Program bo enakomerno zajel vse znanstvene vede, je pojasnil.

Pogoj za prijavo projekta v ta program je, da raziskovalec biva v tujini in da ni zaposlen v Sloveniji. "Želimo doseči tudi, da se aktivno povežejo s tukajšnjimi raziskovalci, zato je zahteva, da vsaj 40 odstotkov svojega dela opravljajo v Sloveniji," je dejal Györkös. Dodal je, da je v naslednjem letu za shemo namenjenih 1,2 milijona evrov, obseg razpisa v letu 2020 pa bo kar 17,2 milijona evrov.



Tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je povedal, da so si na ministrstvu vedno želeli programa za reintegracijo slovenske akademske skupnosti. Prepričan je, da program Aleša Debeljaka mladim slovenskim znanstvenikom iz tujine daje priložnost, da se vrnejo v Slovenijo in tu nadaljujejo svojo raziskovalno pot.

V imenu društev v tujini izobraženih Slovencev VTIS in Mlada akademija ter Ameriško-slovenska fundacija (ASEF) je Marina Klemenčič izpostavila, da želijo aktivno sooblikovati slovenski znanstveno-raziskovalni prostor za izmenjavo izkušenj in dobrih praks članov v tujini. "Rezultati ankete leta 2018 so pokazali, da si vsaj polovica, torej 50 odstotkov tistih, ki znanstveno-raziskovalno delujejo v tujini, želi vrniti nazaj v Slovenijo," je dejala.

Tisti, ki so se vrnili, kot najpogostejše ovire pri vračanju navajajo zaprtost slovenskih znanstvenih organizacij, pomanjkanje financiranja ter dolgotrajne administrativne postopek. "Ravno zato podpiramo program Aleša Debeljaka, to je prvi mehanizem, ki poskuša sistemsko odpraviti te pomanjkljivosti in hkrati omogoča in ustvarja pogoje za prenos znanj, ki so bila ustvarjena v tujini, nazaj v Slovenijo," je poudarila.

Konference se je udeležila tudi žena Aleša Debeljaka (1961-2016) Erica. Program za povezovanje slovenskega znanja in inovacij, poimenovanem po pokojnem soprogu, pesniku, prevajalcu, uredniku in sociologu kulture, se ji zdi odlična ideja za vrnitev znanstvenikov iz tujine.