Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Prihajajo ambulante za neopredeljene

Deli na:
Prihajajo ambulante za neopredeljene

V ZD Polje, kjer so zaprte vse ambulante za odrasle, deluje triažna ambulanta, kjer odgovarjajo na telefonske klice in elektronsko pošto. - Foto: Primož Lavre

V Zdravstvenem domu (ZD) Maribor in gorenjskih zdravstvenih domovih ambulante za neopredeljene oz. ambulante za bolnike brez izbranega družinskega zdravnika v tem tednu predvidoma še ne bodo zaživele, saj se na odprtje še pripravljajo. Ob tem poudarjajo, da so jim z ministrstva za zdravje podrobnosti o delu ambulant poslali šele konec decembra. V ZD Ljubljana pa se bodo ambulante za neopredeljene bolnike oz. bolnike brez izbranega družinskega zdravnika začele vzpostavljati od prihodnjega tedna, je dejala strokovna direktorica ZD Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič. Ministrstvo za zdravje za ZD Ljubljana predvideva 19 takšnih ambulant, končno število bo odvisno od pripravljenosti zaposlenih.

Sprva je bilo za Zdravstveni dom (ZD) Ljubljana predvidenih 15 ambulant, za katere so že predvideli prostore, nato pa so konec prejšnjega tedna od ministrstva prejeli navodila, ki so predvidela 19 ambulant, je na današnji novinarski konferenci pojasnila strokovna direktorica.

Razporeditev ambulant po posameznih enotah ZD Ljubljana so predvideli v načrtu, koliko jih bodo na koncu uspeli vzpostaviti, bo odvisno od kadra, ki ga bodo lahko zagotavljali. V enoti Šiška si po besedah predstojnika Andreja Divjaka želijo vzpostaviti od tri do štiri tovrstne ambulante.

Bolniki, ki so v neki enoti ZD Ljubljana izgubili izbranega zdravnika, bodo predvidoma obiskovali ambulante za neopredeljene v tej enoti, je pojasnila strokovna direktorica. "Tam jih tudi najbolje poznajo, hrani se vsa njihova zdravstvena dokumentacija," je poudarila. Na vprašanje, ali se lahko opredelijo tudi bolniki iz drugih krajev, je odgovorila, da formalnih omejitev ni, čeprav si želijo predvsem bolnikov, ki jih že poznajo.

Za delo v ambulantah bodo zaposleni plačani po podjemnih pogodbah ali drugih pogodbah civilnega prava, pri čemer bodo oproščeni plačila posebnega davka na izplačila na podlagi podjemnih pogodb, predvideva oktobrski interventni zakon.

Dejavnost ambulante za neopredeljene bo plačana po pavšalnem znesku. Zdravniki bodo za uro dela prejeli 121 evrov, zdravstveni tehniki oz. medicinske sestre 54 evrov, zdravstveno-administrativni sodelavci pa 27 evrov.

Kot je povedala strokovna direktorica Stegne Ignjatovič, bodo zdravniki za uro dela tako prejeli okrog 80 evrov neto, medicinske sestre pa okoli 35 evro neto.

Zaposleni se bodo, kot predvideva zakon, v ambulante vključevali prostovoljno. V ZD Ljubljana so na podlagi podatkov o plačilih konec prejšnjega tedna zdravnike in medicinske sestre ponovno povprašali po interesu za delo v teh ambulantah, saj je zaposlene pred odločitvijo zanimal tudi podatek o plačilu.

K delu v ambulantah za neopredeljene so v ZD Ljubljana povabili tudi zaposlene v ZD za študente in Železniškem ZD, pa tudi koncesionarje v ljubljanski in primestnih občinah.

Divjak ob tem poudarja, da so ministrstvo za zdravje opozorili na nekaj težav, ki jih prinaša ta ukrep. Med drugim je izpostavil, da za delo v tovrstnih ambulantah niso predvideni upokojeni zdravniki, prav tako ne mlajši specializanti, sobni zdravniki in nekateri drugi.

Delovni čas ambulant bodo, ko bodo vzpostavljene, objavili na spletni strani ZD Ljubljana.

Po besedah strokovne direktorice Stegne Ignjatovič se bodo obstoječe akutne in kronične ambulante za bolnike brez izbranega zdravnika, ki v nekaterih enotah delujejo od nekaj mesecev do enega leta, spremenile v ambulante za neopredeljene. Izkušnje z akutnimi in kroničnimi ambulantami imajo tudi v Šiški, je povedal Divjak: "Navkljub relativno visokemu številu ljudi, ki so ostali brez osebnega zdravnika, smo uspeli tem ljudem zagotoviti zdravstvene storitve."

V Mariboru in na Gorenjskem se na odprtje ambulant za neopredeljene še pripravljajo


V ZD Maribor so začeli z vzpostavitvijo ambulant za bolnike brez izbranega družinskega zdravnika. Maja Arzenšek iz službe splošne medicinske dejavnosti je za STA povedala, da bodo začeli v manjšem obsegu in nekaj ambulant vzpostavili v januarju. Njihovo število pa bo odvisno tudi od števila zaposlenih, ki jih bodo uspeli zagotoviti.

Za ZD Maribor je sicer predvidenih šest ambulant. Te ambulante se bodo sprva nahajale na matični lokaciji zdravstvenega doma v centru Maribora, potem pa jih bodo sproti izpopolnjevali, odvisno od potreb in tudi števila zaposlenih, ki bodo delali tam, je povedala.

Zaposleni se bodo v ambulante vključevali prostovoljno, o tem, kakšen interes je med zaposlenimi za te ambulante, pa je dejala, da bodo zaposlene šele začeli zbirati, saj je danes prvi dan po dopustih. Pojasnila je, da so bili o vzpostavitvi teh ambulant s strani ministrstva za zdravje obveščeni v zadnjih dneh prejšnjega leta, "tako da je pravzaprav iluzorno pričakovati, da lahko kaj takega organiziramo v nekaj dneh", je opozorila.

Maja Arzenšek ta ukrep ocenjuje kot kapljico v morje, ki bo morda rešila tiste, ki nujno potrebujejo zdravnika. "Ob tem se nam odpirajo nova vprašanja, novi problemi, med drugim recimo, če bo več interesa za delo v tej ambulanti, bo zagotovo manj interesa za dodatno delo kje drugje," je dejala.

V Mariboru naj bi bilo brez osebnega zdravnika okoli 7000 ljudi, družinski zdravniki v ZD pa so vsi polno zasedeni in ne sprejemajo novih pacientov, je pojasnila.

Informacije o odprtju ambulant za neopredeljene bolnike oz. bolnike brez izbranega družinskega zdravnika bodo objavljali na njihovi spletni strani. Tam bodo na voljo tudi kontaktni podatki, urnik delovanja in vse ostale informacije.

Za Osnovno zdravstvo Gorenjske (OZG) je skupaj predvidenih pet ambulant za neopredeljene bolnike - dve v ZD Kranj, po ena pa v ZD Jesenice, ZD Radovljica in ZD Tržič pa po ena. V ZD Škofja Loka, ZD Bled in ZD Bohinj ambulante niso predvidene.

Strokovna vodja OZG Lidija Pretnar Pristov je pojasnila, da jih je ukrep presenetil, saj so bila navodila zdravstvenim domovom posredovana konec prejšnjega leta, ukrep pa je v veljavo stopil v novem letu.

"Vsekakor bomo poskušali vsaj v nekem obsegu tovrstne ambulante odpreti povsod, kjer so predvidene," je dejala. Po njenih besedah se je ob tem treba zavedati, da bo organizacija zahtevna, saj bodo v njih delali isti zdravniki in sestre, ki dopoldne že delajo v svojih ambulantah in v večini zdravstvenih domov obenem tudi dežurajo.

Sicer pa pojasnjuje, da v gorenjskih zdravstvenih domovih ne beležijo tako hudega pomanjkanja družinskih zdravnikov kot kje drugje. Sicer so upokojitve in odhode zdravnikov doslej pokrivali z začasnimi nadomestnimi ambulantami, dokler niso pridobili novih kadrov. V ZD Kranj so imeli takšno ambulanto od maja do julija, v ZD Tržič jo imajo od septembra.

O možnosti izvedbe ambulant za neopredeljene se bodo v četrtek pogovorili na strokovnem svetu OZG.

Ukrep ambulant za neopredeljene bolnike predvideva konec oktobra sprejet zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženje posledic covida-19 na področju zdravstva. Velja od 1. januarja 2023 do 31. decembra 2024 z možnostjo podaljšanja.

Ministrstvo za zdravje do 31. marca 2023 predvideva skupaj 94 ambulant za neopredeljene bolnike po državi. Posamezne ambulante imajo sicer različne največje obsege programa družinske medicine.