bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

stuttgart Ekipa24.si

Slovenec se seli k nekdanjemu prvaku bundeslige: ...

kosir1 Njena.si

Jure Košir izgubil očeta

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Pri Dubrovniku ujeli eno najbolj strupenih rib na svetu

Deli na:
Pri Dubrovniku ujeli eno najbolj strupenih rib na svetu

Foto: Arhiv Reporterja

V morju pri Dubrovniku so nedavno ujeli eno izmed najbolj strupenih rib na svetu, srebrnoprogo napihovalko (lagocephalus sceleratus), ki večinoma živi v Indijskem in Tihem oceanu. Kot so opozorili na splitskem inštitutu za oceanografijo in ribištvo, je riba lahko nevarna, ker v koži in notranjih organih vsebuje zelo močan strup tetrodotoksin.

Kot je dejal Jakov Dulčić s splitskega inštituta, je strup tetrodotoksin 1250-krat bolj strupen kot cianid, zaužitje ribe pa se lahko konča s paralizo in smrtjo. Poudaril je, da je nujno javnost seznaniti z nevarno ribo, ker so letos že drugič v hrvaškem Jadranu ujeli tovrstno ribo. Kot je dodal, se ribe ni priporočljivo dotikati brez rokavic, niti slučajno pa se je ne sme pripravljati za hrano.

Ribo srebrne barve s črnimi madeži in progami, ki je bila težka približno kilogram, dolga pa okoli 40 centimetrov, je v zalivu Lapad pri Dubrovniku ujel neznani ribič. Na inštitutu so bili zaskrbljeni, ker so najprej videli fotografijo srebrnoproge napihovalke na pladnju in so se ustrašili, da bi lahko nekdo zaužil to izjemno strupeno ribo.

Kljub potencialnemu smrtonosnemu tveganju za zdravje imajo meso napihovalke na Japonskem, v Egiptu in Turčiji za delikateso. Pripravljajo jo samo posebej izurjeni kuharji, kljub temu pa zaradi zastrupitve z mesom napihovalke na Japonskem letno umre okoli 200 ljudi, je poročala hrvaška televizija. Hrvaški mediji tudi poročajo, da so farmacevtske družbe v zadnjem času pokazale vse večji interes za strup napihovalke.

Prvič so primerek strupene napihovalke v hrvaškem Jadranu ulovili leta 2012 pri otoku Jakljanu nedaleč Dubrovnika. Domnevajo, da je strupena riba iz družine napihovalk v Jadran priplavala skozi Sueški prekop. Ribiči jo vse pogosteje lovijo v vzhodnem delu Sredozemskega morja.