Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Potres v Nepalu je za tri centimetre premaknil Mount Everest

Deli na:
Potres v Nepalu je za tri centimetre premaknil Mount Everest

Foto: Reuters

Katastrofalen potres, ki je aprila prizadel Nepal, je premaknil Mount Everest tri centimetre bolj jugozahodno, kažejo podatki kitajske raziskave. Višina gore je ostala enaka doslej izmerjeni.

Potres z magnitudo 7,8 je premaknil najvišji vrh na svetu, kažejo podatki kitajskega Nacionalnega urada za raziskave, kartografijo in geologijo. Everestov greben sicer predstavlja mejo med Nepalom in Kitajsko.

Po drugi strani je raziskava pokazala, da se višina med potresom ni spremenila, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Uradno višino je leta 1954 določila indijska študija, in sicer 8848 metrov, se pa meritve med seboj razlikujejo. Tako je denimo po kitajskih podatkih vrh štiri metre nižji, a ta ne upošteva snežne odeje, medtem ko so Američani s tehnologijo GPS izmerili 8850 metrov.

Kitajska raziskava med drugim še navaja, da se je Everest v zadnjem desetletju premaknil za 40 centimetrov proti severovzhodu, in sicer vsako leto po štiri centimetre. V istem obdobju se je povišal za tri centimetre.

V potresu, ki se je v Nepalu zgodil 25. aprila, je umrlo več kot 8700 ljudi. 12. maja mu je sledil še en močan potres, ki je prav tako sprožil plazove in uničil pol milijona domov ter tisoče ljudi pustil brez strehe nad glavo.

Znanstveniki ocenjujejo, da se je gosto naseljena dolina Katmandu, ki leži približno 80 kilometrov jugovzhodno od epicentra aprilskega potresa, med samim potresom premaknila južneje, in to za skoraj dva metra.

Tudi nepalska vlada je sporočila, da ni proučevala vpliva potresa na Mount Everest, a ugotovitve kažejo, da so se območja, ki jih je prizadel potres, premaknila južneje.