madelaine petsch Odkrito.si

Madelaine Petsch: Mučili so jo napadi panike

11otrok1 Svet24.si

Kar enajst otrok hlača po njihovi hiši

vesolje Svet24.si

Tedenski horoskop: poleg utečenih smeri tudi ...

poplave, vuzenica Svet24.si

FOTO in VIDEO: Sobotna neurja: zalite hiše, toča...

archie Svet24.si

Princ William vrača udarec bratu Harryu

filip-pesek_pl Njena.si

Sin Rosvite Pesek je zaročen

gasper kramar Njena.si

Izgubil 95 kilogramov in osvojil nov cilj!

Magazin

Potomci zadnjega nemškega cesarja zahtevajo vrnitev premoženja

Deli na:
Potomci zadnjega nemškega cesarja zahtevajo vrnitev premoženja

Foto: Wikimedia - Zadnji nemški cesar Wilhelm II.

Potomci zadnjega nemškega cesarja in pruskega kralja Viljema II. na čelu z njegovim prapravnukom Georgom Friedrichom Ferdinandom od Nemčije zahtevajo vrnitev na tisoče umetnin in drugega premoženja. Prav tako želijo pravico do bivanja v eni od njegovih nepremičnin. Hitra rešitev spora ni verjetna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemško kulturno ministrstvo je potrdilo zgodbo nemškega tednika Spiegel in sporočilo, da že več let potekajo pogajanja za povračilo škode med družino Hohenzollern, zvezno vlado in zveznima deželama Berlin in Brandenburg. Dodalo je, da vrednost premoženja družina in javne institucije ocenjujejo zelo različno.

Potomci zahtevajo vrnitev slik, kipov, kovancev, knjig in pohištva. Ena od nepremičnin, v kateri bi lahko živeli, je palača Cecilienhof, kjer so zavezniki po drugi svetovni vojni odločali o prihodnosti Nemčije.

Kot prvi korak so sestavili seznam stvari, ki jih ta spor zadeva, in po besedah kulturnega ministrstva zaobjema manj kot 0,1 odstotka zbirke v Pruski fundaciji gradov in vrtov, Pruski kulturni fundaciji in Nemškem zgodovinskem muzeju.

Po navedbah ministrstva so stališča pogajalcev zaenkrat zelo različna.

Po nemškem porazu v prvi svetovni vojni je bil Viljem II. odstavljen in je živel v izgnanstvu. Pruski kraljevi družini so po strmoglavljenju monarhije odvzeli premoženje brez povračila škode, a sta se država in družina Hohenzollern dogovorili glede premoženja z zakonom s 29. oktobra 1926. Stvari pa dodatno zaplete sovjetska zasedba in komunistična vladavina po drugi svetovni vojni v polovici Berlina in zvezni deželi Brandenburg, ki je družino dodatno razlastila.

Loading...