Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Po več kot 200 letih v Pragi izvedli Mozartovo in Salierijevo kantato

Deli na:
Po več kot 200 letih v Pragi izvedli Mozartovo in Salierijevo kantato

Foto: Arhiv Reporterja

V torek so prvič po 200 letih izvedli nedavno odkrito kantato avstrijskega skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta ter italijanskega skladatelja in dirigenta Antonia Salierija. Dve stoletji izgubljena kantata prinaša nov pogled na intenziven odnos med klasičnima mojstroma.

Nemški muzikolog in skladatelj Timo Jouko Herrmann je novembra lani v praškem glasbenem muzeju odkril kantato To Ophelia's health (Per la ricuperata di Offelia). Po nadaljnji razčlenitvi jo je pripisal Mozartu in Salieriju, po njegovih besedah pa delo iz leta 1785 predstavlja ključ do razumevanja odnosa med skladateljema. Njun odnos označuje kot kolegialni in ne rivalski, kot ga vidijo nekateri. Dodal je, da je omenjena kantata tudi edino skupno Mozartovo in Salierijevo delo.

Po besedah glasbenika Lukasa Vendla je del kantate, ki jo je ustvaril Mozart, bolj dramatičen, Salierijev del pa v izvedbo prinaša liričnost. Vendl je štiriminutno kantato v torek uglasbil na čembalu.

Pri ustvarjanju kantate, naslovljene To Ophelia's health (Per la ricuperata di Offelia), je sodeloval še neznani glasbenik Cornetti.

Kantata spremlja tudi libreto italijanskega pesnika Lorenza Da Ponteja, ki je posvečen angleški sopranistki Nancy Storace.

Odkritje kantate je še posebej zanimivo, saj legenda pravi, da je Salieri odigral vlogo pri Mozartovi smrti. Zastrupil naj bi ga iz ljubosumja, saj da ni prenesel njegove nadarjenosti.

Legenda se je prvič pojavila v Puškinovi drami Mozart in Salieri, leta 1984 pa še v filmu Amadeus, za katerega nekateri zgodovinarji menijo, da je Salierijevo rivalstvo z Mozartom prikazano pretirano. Film je bil posnet v češki prestolnici, kjer je Mozart nekaj časa tudi živel.

V Pragi so leta 1787 gostili premiero Mozartove opere Don Juan, ki je na Dunaju doživela mlačen sprejem. Leta 1791 pa je v Pragi debitiral z opero Titus. Letošnje leto označuje 260. obletnico Mozartovega rojstva in 225-letnico njegove smrti.