Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Plima stoletja na obali Francije: 14 metrov med plimo in oseko

Deli na:
Plima stoletja na obali Francije: 14 metrov med plimo in oseko

Foto: Reuters

Te dni izjemno visoka plima, ki jo imenujejo kar "plima stoletja", je privabila množice navdušencev v bližino znamenitega Mont-Saint-Michela na sever Francije. Naravni spektakel, ki je košček ozemlja z opatijo vnovič spremenil v otok, se je začel že v petek zvečer, prvi vrhunec pa je doživel danes v jutranjih urah.

Izjemna postavitev Sonca in Lune, ki je v petek vodila tudi v sončni mrk, je povzročila razliko med plimo in oseko v višini 14 metrov in je bila tako podobno visoka kot štirinadstropna stavba, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vnovič se bo spektakel ponovil v večernih urah.

Pojav, h kateremu je prispevala tudi t. i. super Luna, povzroči, da se morje na območju umakne z vidika, nato pa se zelo hitro vrne in doseže izjemno višino.

Tovrstno plimovanje, ki se po pisanju francoske tiskovne agencije AFP pojavi enkrat na 18 let, je že v petek zvečer v bližino Mont-Saint-Michela privabilo približno 10.000 ljudi. Na tisoče radovednežev tam in tudi drugod na zahodni obali Francije pričakujejo tudi danes.

Lastnik več hotelov v Mont-Saint-Michelu Patrick Gaulois je nedavno zatrdil, da v kraju, ki ob oseki stoji sredi kopnega, ob visoki plimi pa je obdan z morjem, že od oktobra ni več mogoče dobiti proste sobe.

Lokalne oblasti so v zadnjih dneh okrepile pozive k previdnosti ribičev, ki bi jih lahko ujela visoka plima. Hitrost njenega prihoda so primerjali s hitrostjo galopa konja.

Zadnja "plima stoletja" se je pojavila marca 1997, naslednja pa se bo zgodila 3. marca 2033. Današnja je tako zaenkrat največja v 21. stoletju, še piše AFP.