Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Pariški Slavolok zmage bo kljub umetnikovi smrti dobil Christovo preobleko

Deli na:
Pariški Slavolok zmage bo kljub umetnikovi smrti dobil Christovo preobleko

Večni slavolok zmage sredi Pariza. - Foto: Peter Novak

Za letos načrtovani projekt bolgarskega umetnika Christa, ki je želel pariški Slavolok zmage obleči v modro-srebrno tkanino, bo kljub umetnikovi smrti v skladu z njegovo željo izveden v prihodnjem letu, so po pisanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili organizatorji.

V Bolgariji rojeni umetnik je več desetletij posvetil "oblačenju" pomembnih arhitektur, od najstarejšega pariškega mostu Pont-Neuf do Reichstaga v Berlinu. V 85. letu starosti je v nedeljo umrl v New Yorku, a njegova smrt po pisanju AFP ne bo zaustavila realizacije projekta, za katerega je Christo idejo dobil že leta 1961, ko je Slavolok zmage opazoval skozi okno majhne spalnice v francoski prestolnici.

"Christo je že pred smrtjo svoje žene Jeanne-Claude leta 2009 izrazil željo, da se projekt izpelje, tudi če bosta medtem oba preminila," je povedala vodja projekta Laure Martin.

Christov načrt predvideva preobleko, ki se bo po obliki tesno prilegala obliki slavoloka. Zanjo bodo uporabili 25.000 kvadratnih metrov umetne tkanine, ki jo bo mogoče reciklirati. Uporabili bodo tudi 7000 metrov rdeče vrvi.

Sprva so načrtovali, da bo svetovno znani spomenik s tkanino zakrit med 18. septembrom in 3. oktobrom letos, vendar se je izvedba projekta zaradi pandemije novega koronavirusa premaknila v isti termin leta 2021.


"Projekt je v teku. Instalacijo bomo začeli postavljati 15. julija, popolnoma bo odstranjena 31. oktobra 2021," je še povedala Laure Martin.

Projekt oblačenja Slavoloka zmage bi sicer, če bi ga izpeljali letos, sovpadal z retrospektivno razstavo v pariškem Centru Pompidou. Postavitev, ki se osredotoča na življenje Christa in Jeanne-Claude v Parizu med letoma 1958 in 1964, kot tudi na projekt oblačenja pariškega mostu Pont-Neuf leta 1985, bo na ogled od 1. julija do 19. oktobra.

Kot njegovi drugi projekti bo tudi projekt oblačenja Slavoloka zmage v celoti financiran s prihodki od prodaje Christovih risb, osnutkov in modelov, še piše AFP.

Christo Vladimirov Javacheff, ki bi 85 let dopolnil 13. junija, je Bolgarijo zapustil v času komunizma leta 1958, in se odtlej nikoli ni vrnil.

Leta 1964 se je preselil v New York z ženo Jeanne-Claude, s katero sta sodelovala na umetniškem področju vse do njene smrti leta 2009. Med njunimi najbolj znanimi projekti so oblačenje Reichstaga v Berlinu in mostu Pont-Neuf v Parizu ter projekt Vrata v newyorškem Centralnem parku.