sonce Dobra karma

Tedenski horoskop: vsi ste na testu, da ugotovite,...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za torek, 31. marca

ScreenShot3462 Reporter.si

Premier Janša napisal besedilo za domoljubno rock...

Maha Vajiralongkorn Svet24.si

Kontroverzni kralj se je v Alpah »samoizoliral« ...

18991X1592 Necenzurirano

Kdo je že zaprl s.p.? Helena Blagne, Vlado ...

eye-2488227_1920 Odkrito.si

Zaradi koronavirusa izgubil službo in naredil to ...

jana koteska 2 Njena.si

Skrivnostna Jana Koteska blestela v poročni ...

Magazin

Pakistanka Malala in Indijec Satyarthi prejela Nobelovo nagrado za mir

Deli na:
Pakistanka Malala in Indijec Satyarthi prejela Nobelovo nagrado za mir

Foto: Reuters

Pakistanka Malala Jusafzaj in Indijec Kailashi Satyarthi sta za svoja prizadevanja za boj proti zatiranju otrok in njihovo pravico do izobraževanja danes na slovesnosti v Oslu prejela Nobelovo nagrado za mir.

"Mlado dekle in nekoliko starejši mož, ena iz Pakistana, drug iz Indije, muslimanka in hindujec, oba simbola tega, kar potrebuje svet: Več enotnosti. Bratstvo med narodi," je pred izročitvijo nagrade letošnjima lavreatoma v mestni hiši v Oslu dejal predsedujoči norveškemu Nobelovemu odboru Thorbjoern Jagland, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

17-letna Malala, najmlajša prejemnica Nobelove nagrade, je letos veljala za enega izmed favoritov. Za svoja prizadevanja za pravico deklet do izobrazbe, zaradi katerih so jo talibani leta 2012 ustrelili v glavo, je že pred Nobelovo nagrado prejela številna odlikovanja. Med drugim je lani dobila nagrado Evropskega parlamenta za svobodo misli Saharov.

Malala je zaradi talibanskega napada skoraj umrla, a je po obsežni operaciji v Birminghamu, kamor so jo prepeljali, okrevala. V tem britanskem mestu z družino živi vse odtlej in tam nadaljuje svoja prizadevanja in izobraževanje.

60-letni Satyarthi, ki je bil ves čas nekoliko v senci slavne Malale, si je nagrado prislužil z že 35 let trajajočim bojem za osvoboditev na tisoče otrok iz prisilnega dela. Prispeval je tudi k razvoju pomembnih mednarodnih konvencij za pravice otrok, so ob razglasitvi letošnji Nobelovih nagrajencev 10. oktobra zapisali v Oslu.

Satyarthijeva organizacija Bachpan Bachao Andolan (Gibanje za rešitev otroštva) se lahko pohvali z osvoboditvijo več kot 80.000 otrok iz okovov prisilnega dela v tovarnah in delavnicah po vsej Indiji. Njeni aktivisti delujejo v več kot 100 državah.

Oba lavreata je danes v Oslu pozdravilo okoli 7000 šolarjev, starih od šest do 14 let, ki so se pred Nobelovim centrom zbrali v čast njunim prizadevanjem. Gre za večjo publiko, kot so jo običajno vajeni, še posebej pa je mlade pritegnila Malala, ki je bila s svojimi 17 leti tudi sama le malce starejša od zbranih otrok. Malala je v Oslo pripotovala s še petimi najstniškimi aktivistkami iz Pakistana, Sirije in Nigerije.

V Oslu bodo ob priložnosti na poseben način spomnili na tragedijo, zaradi katere se je Malala znašla v središču zanimanja svetovne javnosti. V Nobelovem centru miru bodo ta teden na ogled prvič postavili okrvavljeno šolsko uniformo, ki jo je Malala nosila, ko so jo blizu njenega doma v pakistanski dolini Svat oktobra 2012 v glavo ustrelili talibani.

loading...
Loading...