mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

vohunstvo Svet24.si

Aretacija trojice kitajskih vohunov v Nemčiji

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Pakistanka Malala in Indijec Satyarthi prejela Nobelovo nagrado za mir

Deli na:
Pakistanka Malala in Indijec Satyarthi prejela Nobelovo nagrado za mir

Foto: Reuters

Pakistanka Malala Jusafzaj in Indijec Kailashi Satyarthi sta za svoja prizadevanja za boj proti zatiranju otrok in njihovo pravico do izobraževanja danes na slovesnosti v Oslu prejela Nobelovo nagrado za mir.

"Mlado dekle in nekoliko starejši mož, ena iz Pakistana, drug iz Indije, muslimanka in hindujec, oba simbola tega, kar potrebuje svet: Več enotnosti. Bratstvo med narodi," je pred izročitvijo nagrade letošnjima lavreatoma v mestni hiši v Oslu dejal predsedujoči norveškemu Nobelovemu odboru Thorbjoern Jagland, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

17-letna Malala, najmlajša prejemnica Nobelove nagrade, je letos veljala za enega izmed favoritov. Za svoja prizadevanja za pravico deklet do izobrazbe, zaradi katerih so jo talibani leta 2012 ustrelili v glavo, je že pred Nobelovo nagrado prejela številna odlikovanja. Med drugim je lani dobila nagrado Evropskega parlamenta za svobodo misli Saharov.

Malala je zaradi talibanskega napada skoraj umrla, a je po obsežni operaciji v Birminghamu, kamor so jo prepeljali, okrevala. V tem britanskem mestu z družino živi vse odtlej in tam nadaljuje svoja prizadevanja in izobraževanje.

60-letni Satyarthi, ki je bil ves čas nekoliko v senci slavne Malale, si je nagrado prislužil z že 35 let trajajočim bojem za osvoboditev na tisoče otrok iz prisilnega dela. Prispeval je tudi k razvoju pomembnih mednarodnih konvencij za pravice otrok, so ob razglasitvi letošnji Nobelovih nagrajencev 10. oktobra zapisali v Oslu.

Satyarthijeva organizacija Bachpan Bachao Andolan (Gibanje za rešitev otroštva) se lahko pohvali z osvoboditvijo več kot 80.000 otrok iz okovov prisilnega dela v tovarnah in delavnicah po vsej Indiji. Njeni aktivisti delujejo v več kot 100 državah.

Oba lavreata je danes v Oslu pozdravilo okoli 7000 šolarjev, starih od šest do 14 let, ki so se pred Nobelovim centrom zbrali v čast njunim prizadevanjem. Gre za večjo publiko, kot so jo običajno vajeni, še posebej pa je mlade pritegnila Malala, ki je bila s svojimi 17 leti tudi sama le malce starejša od zbranih otrok. Malala je v Oslo pripotovala s še petimi najstniškimi aktivistkami iz Pakistana, Sirije in Nigerije.

V Oslu bodo ob priložnosti na poseben način spomnili na tragedijo, zaradi katere se je Malala znašla v središču zanimanja svetovne javnosti. V Nobelovem centru miru bodo ta teden na ogled prvič postavili okrvavljeno šolsko uniformo, ki jo je Malala nosila, ko so jo blizu njenega doma v pakistanski dolini Svat oktobra 2012 v glavo ustrelili talibani.