Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Olje pšeničnih kalčkov Moleum kot prehransko dopolnilo

Deli na:
Olje pšeničnih kalčkov Moleum kot prehransko dopolnilo

Olje pšeničnih kalčkov Moleum. - Foto: Moleum

"Olje pšeničnih kalčkov Moleum je edino slovensko olje, ki je deklarirano kot prehransko dopolnilo," poudarja Nataša Marc. Univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije ima za seboj dve desetletji dela v velikih slovenskih živilskih podjetjih, od leta 2016 pa vodi in razvija izdelke iz pšeničnih kalčkov v družinskem podjetju MOLEUM.

Izdelke iz pšeničnih kalčkov je začela izdelovati z namenom, da ljudem ponudi zdrava živila, ki jih je pred tem poznal le malokateri Slovenec. "Smo prvi in trenutno edini slovenski proizvajalec olja pšeničnih kalčkov in ga od oktobra 2016 prodajamo v specializiranih trgovinah s prehranskimi dopolnili," pravi o svojem podjetju

Pšenični kalček je zelo majhen del pšeničnega zrna, ki ga mlinar z posebno mlevsko opremo med mletjem loči iz zrna. "S posebnim postopkom hladnega stiskanja pa v našem podjetju iz njih stisnemo zlato rumeno olje. Proizvodnja olja zahteva popolnoma  čiste kalčke. Ker morajo biti kalčki tudi zdravstveno ustrezni, torej brez pesticidov, toksinov, težkih kovin in drugih onesnaževal, jih v našem podjetju kupujemo le od priznanih slovenskih mlinarjev, ki nam z analizami dokazujejo tako kakovost pšenice kot tudi njenih kalčkov," razlaga Marčeva.

Foto: Moleum - Nataša Marc z izdelki iz pšeničnih kalčkov.

V podjetju Moleum so v letu 2017 na trg dali še razmaščene pšenične kalčke in testenine iz njih. Ajdove testenine iz pšeničnih kalčkov je Inštitut za nutricionistiko na letošnjem izboru za inovativno živilo odlikoval z znakom »inovacija leta 2018«.

Olje iz pšeničnih kalčkov po hranilni sestavi močno prekaša ostala rastlinska olja, zato je prvenstveno namenjeno uživanju po žličkah kot naravno prehransko dopolnilo, seveda pa ga lahko brez segrevanja uporabite tudi pri pripravi hrane.

Olje se še posebno se odlikuje po vsebnosti vitamina E in β-sitosterola, saj je njun najbogatejši naravni vir, ima pa tudi dobro maščobno kislinsko sestavo. Poleg visoke vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin se od ostalih rastlinskih olj  loči tudi po idealnem razmerju med esencialnima, linolno ω-6 in α-linolensko ω-3, maščobnima kislinama.

Razmaščeni pšeničnih kalčki nastajajo kot stranski proizvod pri stiskanju olja. Zaradi bogate hranilne sestave, ki se kaže v visoki vsebnosti beljakovin, prehranskih vlaknin, vitaminov skupine B in mineralov cinka, fosforja, magnezija, kalija, železa in selena ter široke uporabnosti, so razmaščeni pšenični kalčki pomembna sestavina naše zdrave in uravnotežene prehrane.

Testenine iz pšeničnih kalčkov odlikuje visoka vsebnost beljakovin, dodana ajdova moka, durum zdrob ali jajca pa jim dajejo poseben, poln in prijeten okus. Vsebnost beljakovin je v takih testeninah dvakrat večja, vsebnost ogljikovih hidratov pa za tretjino manjša kot v običajnih ajdovih, durum in jajčnih testeninah, testenine se po kuhanju ne lepijo in so zelo nasitne. Primerne za vse ljudi, še posebno pa jih priporočajo v prehrani športno aktivnih, vegetarijancev in veganov ter starejših odraslih.

Foto: Moleum - Pšenični kalčki Moleum.

OLJE PŠENIČNIH KALČKOV je rastlinsko olje:

- z bogato hranilno vrednostjo
- z idealnim razmerjem med linolno in α-linolensko maščobno kislino
- z visoko vsebnostjo rastlinskih (fito) sterolov, še posebej frakcije  β-sitosterola

Olje pšeničnih kalčkov je naravni koncentrat vitamina E in β-sitosterola.

Olje pšeničnih kalčkov Moleum je edino slovensko olje, ki je deklarirano kot prehransko dopolnilo. Prehranska dopolnila so živila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano. To so koncentrirani naravni ali sintetični viri posameznih ali kombiniranih hranil. Deklaracija prehranskega dopolnila mora med ostalim vsebovati tudi podatke o priporočeni dnevni količini oziroma odmerku in odstotku priporočenega dnevnega vnosa (PDV), ki ga zagotovi dnevni odmerek. Zato deklaracije prehranskih dopolnil nudijo potrošniku več informacij in mu zagotavljajo večjo varnost tudi z vidika nevarnosti za predoziranje s posameznimi hranili.

S čajno žličko olja pšeničnih kalčkov dnevno skoraj v celoti zadostimo potrebam našega telesa po vitaminu E. S to količino olja zaužijemo tudi 2,4 g linolne ω- 6 maščobne kisline, 400 mg α-linolenske ω-3 maščobne kisline in 130 mg rastlinskih sterolov, od katerih je 80 mg β-sitosterola.

Vloga vitamina E

EFSA je potrdila, da ima vitamin E vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Vitamin E je vključen v sistem zaščite telesa pred kopičenjem reaktivnega kisika, preprečuje oksidacijo visoko nenasičenim maščobnih kislin v celičnih membranah, istočasno preprečuje nastajanje oksidiranega LDL v plazmi in s tem zmanjšuje tveganje za nastanek arterioskleroze.  

Foto: Moleum - Preglednica: Priporočeni dnevni vnosi

Pomanjkanje vitamina E je pogosto zlasti pri otrocih, starejših odraslih in ljudeh z motnjami v presnovi. Pri pomanjkanju vitamina E pride do kopičenja radikalov, peroksidacije lipidov in različnih stanj, ki prizadenejo funkcije celičnih membran, mišično presnovo in živčni sistem. Kronično pomanjkanje vitamina E povezujejo tudi s prehitrim napredovanjem sive mrene, arterioskleroze, Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni. Zaradi pomanjkanja vitamina E trpi srčno žilni sistem, znaki pomanjkanja pa se odražajo tudi na koži.

Zgornja tolerančna meja za vnos vitamina E; 300 mg ali 1,3 dcl olja pšeničnih kalčkov, je tako visoka, da je  z uživanjem pestre in uravnotežene prehrane težko dosežemo. 
 
Vloga linolne ω- 6 in α-linolenske ω- 3

Alfa-linolenska kislina (ALA) sodi med esencialne maščobne kisline. Priporočen vnos za odraslega je 0,5 % dnevnega energijskega vnosa, kar je približno 1,4 g/dan in naj ne bi presegal 2 g/dan. ALA po eni strani prispeva k vzdrževanju normalnih vrednosti holesterola v krvi, po drugi pa telo iz nje v določeni meri tvori dolgoverižne omega-3 maščobe EPK in DHK, ki so potrebne za rast in razvoj telesa ter številne telesne funkcije. S čajno žličko olja pšeničnih kalčkov dobimo 0,4 g ALA, zato je olje idealno za kombinacijo z drugimi rastlinskimi olji, ki vsebujejo manjše količine vitamina E (orehovo, konopljino, mandljevo, olje grozdnih pečk in črne kumine). Čajno žličko olja pšeničnih kalčkov pa lahko kombiniramo tudi s prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo do 1000 mg EPK in DHK / dnevni odmerek.

Tudi linolna omega-6 maščobna kislina je esencialna in ima pomembno vlogo pri tvorbi eikozanoidov, to so hormonom podobne snovi, ki sodelujejo v številnih celičnih procesih. Priporočen dnevni vnos je 2,5 % dnevnega energijskega vnosa, kar pomeni približno 6 – 7 g linolne kisline. S čajno žličko olja pšeničnih kalčkov dobimo približno 2,4 g te esencialne maščobne kisline, zato je tudi pri pokrivanju celodnevnih potreb po linolni kislini priporočljiva kombinacija olja pšeničnih kalčkov z drugimi rastlinskimi olji, ki vsebujejo manjše količine vitamina E in sem jih naštela v prejšnjem odstavku.

Vloga rastlinskih (fito)sterolov (β-sitosterola)

Rastlinski steroli imajo pomembno vlogo pri vzdrževanju normalne ravni LDL holesterola v krvi. Priporočen dnevni vnos trenutno še ni določen, s pestro in uravnoteženo prehrano jih zaužijemo približno 400 mg/dan. Olje pšeničnih kalčkov je naravni koncentrat rastlinskih sterolov, v  priporočenem dnevnem odmerku jih je kar 150 mg, od tega je 90 mg β-sitosterola.

Foto: Moleum - Tabela: Živila, ki vsebujejo veliko β-sitosterola

V zadnjih 20 letih je veliko znanstvenih študij potrdilo pozitivne učinke rastlinskih sterolov, predvsem  β-sitosterola za ohranjanje zdravja dojk, želodca, debelega črevesa in prostate. Z nekaterimi študijami so potrdili celo njegovo sinergijo z določenimi zdravili, ki jih uživajo ljudje po operativnih posegih na prej naštetih organih  (Vir: 2,3,4).

Zdravje celic, tkiv in telesa ni nikoli rezultat samo ene sestavine. Blagodejni učinki olja pšeničnih kalčkov, tako pri uporabi za nego kože, kot uživanju, se pokažejo v različnih časovnih obdobjih kot posledica sinergije vitamina E, visoko nenasičenih maščobnih kislin in rastlinskih sterolov.

Viri:
1. www.prehrana.si
2. β-Sitosterol enhances tamoxifen effectiveness on breast cancer cells by affecting ceramide metabolism. Atif B. Awad, Stephanie L. Barta1, Carol S. Fink and Peter G. Bradford Mol. Nutr. Food Res. 2008, 52, 419 – 42
3. Chemoprotective potential of β-Sitosterol in experimental colon cancer model - an In vitro and In vivo study. Albert A Baskar, Savarimuthu Ignacimuthu, Gabriel M Paulraj and Khalid S Al Numair. Baskar et al. BMC Complementary and Alternative Medicine 2010; 2-10
4. Paresh C. Dutta (2003). Phytosterols as functional food components and nutraceuticals. Boca Raton: CRC Press

Marec, 2018
Nataša Marc, univ.dipl.ing. živilstva