901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Jože Možina mu je predlagal, naj gre na Novo24tv in jo naredi gledljivo. "Veš, Jože, ne morem delati v Severni Koreji." "Tako pa že ni, Igor." "Prav, zakaj potem ti ne greš delati k njim?"

Deli na:
Jože Možina mu je predlagal, naj gre na Novo24tv in jo naredi gledljivo. "Veš, Jože, ne morem delati v Severni Koreji." "Tako pa že ni, Igor." "Prav, zakaj potem ti ne greš delati k njim?"

Igor Gošte v knjigi V zakulisju: Celo moj večkratni televizijski gost, novinar Jože Možina, mi je ob neki priložnosti predlagal, naj grem na Novo24tv in jo naredim gledljivo. Ne rečem, da mi ni godilo. - Foto: Bobo

Pred kratkim je iz tiskarne prišla deveta knjiga sodelavca Reporterja Igorja Gošteta z naslovom V zakulisju.

Objavljamo odlomek iz knjige V zakulisju

Verjemite pa, da bi mnogo lažje shajal, če bi plaval s tokom ali lulal z vetrom, kot rečemo pri nas. Pa ne. Pogosto ne. Spet drugi, ki so me srečali, so dejali, da sem si zagotovo pred odhodom s televizije priskrbel službo na strankarski televiziji Nova 24tv. Tega niti v sanjah ne bi storil. Nekaj je delati pri lastniku, kot je bil moj šef, ki ve in razume, kaj je demokracija, ki zna pogledati tudi čez plot na drugo stran, nekaj drugega pa je delati v mediju, ki dela tako, kot reče en drug šef, ki po mojem vse bolj pozablja, kaj demokracija sploh je. Verjetno tudi zaradi vsega hudega, kar so mu tudi po krivici storili. Celo moj večkratni televizijski gost, novinar Jože Možina, mi je ob neki priložnosti predlagal, naj grem na to televizijo in jo naredim gledljivo. Ne rečem, da mi ni godilo. Pa ni bil edini. Na njegov predlog res nisem mogel drugače odgovoriti kot s šalo. OK. Se bova pa šalila, sem si rekel.

"Veš, Jože, ne morem delati v Severni Koreji," sem mu odgovoril v šaljivem tonu.

"Kako misliš, v Severni Koreji?"

"V Severni Koreji novinarje razumem, da poročajo tako, da se ne zamerijo noremu voditelju države, ker se jim sicer slabo godi in lahko pristanejo bog ve kje. Da pa tako ali podobno delajo novinarji v demokratični Sloveniji, je malo mimo. Kaj pa lahko izgubijo? Le plačo, nič drugega," sem mu odgovoril vse bolj na robu izbruha smeha. Hec je pol zdravja.

"Tako pa že ni, Igor."

"Prav, zakaj potem ti ne greš delati k njim?"

Seveda ne gre, ker mu je na nacionalki čisto ok in sem vesel, da je tam. Ker snema odlične intervjuje in reportaže. Kaj takega vidiš pravzaprav le na tej televiziji. Čeravno Janševi pristaši in mnogi drugi menijo, da ravno na nacionalki ni svobode, da ni pluralizma, ga je po mojem mnogo več kot na vseh strankarskih trobilih skupaj. Zato smo v zadnjih letih v nemilosti velikega šefa tudi novinarji Reporterja, ki ohranjamo pluralnost in novinarsko svobodo.

Foto: Naslovnica - V zakulisju, deveta knjiga Igorja Gošteta

Igor Gošte: Moja služba odgovornega urednika lokalne televizije ni bila le služba. Ko prideš, opraviš svoje delo in greš. Moje delo je bilo zame kot nekakšen hobi, za katerega živiš, in zanj sem živel z vsako svojo celico. Dan in noč. Na dopustu, kjerkoli.

V zakulisju je Goštetova deveta knjiga. Zagotovo ni bila napisana »na hitro«, kar nekaj časa je nastajala. To knjigo so pravzaprav pisali tisti, s katerimi je avtor delil srečna in manj srečna obdobja svojega življenja, ki je tesno povezano z mediji.

Spremno besedo je napisal odgovorni urednik Reporterja Silvester Šurla, po krajšem uvodu si sledijo naslednja poglavja: Huda jama, prehuda jama, Preden sem prišel na ETV, Kri ni voda, Dalmatinec Ivan Mamić, Reporter, Človek z napakami, Moji sodelavci in oddaje, Denar, sveta vladar, Varstveno delovni center, Zgodbe, ki jih piše življenje, Zasavski Janez Drnovšek?, Misijonar, Je čas, ko se je treba posloviti, Humanitarni teki, Za konec še Skok v šport, Za konec.

O knjigi V zakulisju

Publicist Vid Šteh je o knjigi zapisal: »Živimo v časih, ko novinarstvo postaja vse bolj tvegan poklic, še posebej, če se ga lotijo posamezniki, ki jih ni moč kupiti oziroma podrediti volji oblastnikov. Javnost vse manj zanima resnica, ampak bolj interpretacija dogajanja na način, ki ustreza njenim prepričanjem, vsakršna odstopanja pa so nemudoma označena za sovražno propagando. To je v zadnjih letih izkusil tudi Igor Gošte, ki se je s svojim zadnjim avtobiografskim romanom V zakulisju lotil precej tveganega podviga: razkrinkati ozadje ne samo svojega dolgoletnega delovanja na lokalni televiziji, ampak tudi razbiti mite o nekaterih 'večnih' politikih, občinskih šerifih, oportunističnih in dvoličnih novinarjih ter drugih vplivnežih, ki so na tak ali drugačen način poskušali vplivati na njegovo novinarsko delo.«

Silvester Šurla, odgovorni urednik Reporterja: »Pravijo, da za vsakim dežjem posije sonce in da konec ene zgodbe lahko pomeni začetek neke druge. Prehod ni enostaven, a ko se nabere preveč negativne energije, je treba stvari presekati, včasih te mora tudi kdo brcniti v zadnjo plat, da dobiš nov zagon. Igor Gošte je kmalu po odhodu z ETV začel pisati novo zgodbo, ostal je zvest samemu sebi, izbral je težjo pot. O tem tudi govori ta knjiga, ki je morala biti napisana.«

Naročilo

po elektronski pošti: igor.goste@siol.net

po telefonu: 041 989 446

Cena: 21 EUR