peter-prevc-mina-lavtizar_m24 Odkrito.si

Peter Prevc o slovesu od družine in obžalovanju

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 25. marca

Retrogradni Merkur Petisvet.si

Marsikaj se bo končalo, želje se bodo ...

družina čebokli Svet24.si

Kako sta Nataša in Tomaž končno postala starša

kraljica elizabeta, velika britanija, združeno kraljestvo, zastava Svet24.si

Kaj se bo zgodilo, ko bo umrla britanska kraljica ...

vichy bff, prijateljstvo Njena.si

Zahvali se svoji BFF in ji podari darilo!

leonida55 Njena.si

V resnici lepotica s težko preteklostjo?

Magazin

Norišnica: lani kar za sedem milijard dolarjev nogometnih prestopov

Deli na:
Norišnica: lani kar za sedem milijard dolarjev nogometnih prestopov

Foto: Reuters - Philippe Coutinho je lani za 120 milijonov evrov prestopil iz Liverpoola v Barcelono.

Krovna nogometna zveza Fifa je sporočila, da je nogomet kot posel v lanskem letu poskrbel za več kot sedem milijard dolarjev prometa. Vrednost prestopov na mednarodnem nogometnem trgu je tako prvič doslej presegla to številko, v primerjavi z letom 2017 pa je bilo povečanje prometa 10,3-odstotno.

Fifa je danes objavila poročilo z naslovom Global transfer market report 2018, v katerem je analizirala prestope v lanskem letu. Na mednarodni ravni je bilo skupno 16.533 prestopov (5,6 odstotka več kot leto pred tem), v katere je bilo vključenih 14.186 nogometašev iz 175 držav.

Delež najmočnejših svetovnih klubov je pri tej številki izjemno velik - zgolj 31 najbogatejših klubov od skupno 849, kolikor jih je sodelovalo v mednarodnih prestopih, je za okrepitve zapravilo po več kot 50 milijonov dolarjev, skupno so na trgu ti klubi poskrbeli za 56,3-odstotni finančni delež pri prestopih. Glavnina vseh poslov je bila v Evropi, saj so klubi pod okriljem evropske zveze Uefe poskrbeli za 78,2 odstotka celotnega zneska prestopov.


Po podatkih Fife je bilo lani v mednarodne prestope vpletenih 23 slovenskih klubov, prestopov iz tujine v Slovenijo je bilo 114, iz Slovenije v tujino pa 105, slovenski klubi so v tem času zapravili 1,5 milijona dolarjev za okrepitve, na trgu prestopov pa zaslužili 12,6 milijona, tako da je bilo v Sloveniji za 11,1 milijona dolarjev "dobička" na trgu prestopov.

Najboljše razmerje med tem, koliko so klubi zapravili in koliko so s prodajo igralcev dobili, ima Francija (467,2 milijona dolarjev), najslabše pa Anglija, ki je bila leta 2018 v globokem minusu: angleški klubi so zapravili 1,05 milijarde dolarjev več, kot so dobili za prestope igralcev v svojih klubih.

Prvič doslej je Fifa pripravila ločeni poročili za finančno leto prestopov za moški in ženski nogomet. Številka 7,03 milijarde dolarjev se nanaša le na moški nogomet, medtem ko so v ženskem lani zaznali 696 prestopov na mednarodni ravni, v katere je bilo vključenih 614 igralk iz 72 držav. Skupna vrednost vseh teh prestopov pa je bila v primerjavi z moškim izjemno majhna, samo 564.354 dolarjev.

Loading...