tat, tatvina, trgovina Svet24.si

Otroci in odrasli skupaj kradli: v petek dopoldne ...

toča, uničen pridelek, škoda, Svet24.si

Zadnje neurje s točo bi lahko omilili, a je na ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

nogomet slovenija - srbija Ekipa24.si

Dan D za Slovence! V Kölnu obračun z Anglijo za ...

Kaj nam je želela sporočiti? Odkrito.si

Nova teorija zarote! Kate nam želi sporočiti, da...

doncic af Ekipa24.si

Slovenci danes v polnih Stožicah proti Litvi! Bo ...

Magazin

Nemško sodišče odločilo - urinira se lahko stoje

Deli na:
Nemško sodišče odločilo - urinira se lahko stoje

Foto: Reuters

Nemško sodišče v Düsseldorfu je danes odločilo, da najemniki lahko urinirajo stoje v toaletnih prostorih in da se jim ni treba sekirati zaradi morebitnih posledic. To je posledica tožbe najemnika, ko mu je najemodajalec zadržal kavcijo za stanovanje, ker da je njegov urin povzročil trajne madeže na marmornatih tleh kopalnice.

Sodišče je tako prisodilo v prid tožniku, ki je zahteval vračilo 3000 evrov kavcije za najem stanovanja. Najemodajalec mu je namreč dejal, da mu bo zaradi "poškodovanih" tal v kopalnici zadržal 1900 evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sodnik se je sicer strinjal s poročilom izvedenca, da je sečna kislina trajno poškodovala talno oblogo iz marmorja, a je vztrajal, da je uriniranje v stoječem položaju široko razširjeno, zato najemodajalec nima pravice na ta način zadržati kavcije za stanarino.

"Kljub vse večji udomačenosti moških na tem področju pa je uriniranje stoje še vedno stalna praksa," je v razsodbi ocenil sodnik Stefan Hank.

Sodnik je menil tudi, da bi lastnik moral pred tem opozoriti najemnika, da je njegov marmor zelo občutljiv. "Nekdo, ki še vedno uporablja tovrstno prevladujočo prakso, se lahko pogosto sooča tudi s spori, še posebej z ženskimi sostanovalkami, vendar pa mu ni treba računati še na morebitno škodo, ki bi jo lahko povzročil na marmornatih tleh kopalnice," je odločil sodnik Hank.

Spori glede pravic najemnikov so sicer pogosto predmet pravd na nemških sodiščih. Junija lani je npr. sodišče v Düsseldorfu celo odločilo, da se mora starejši kadilec izseliti iz stanovanja, v katerem je živel okoli 40 let, potem ko so se njegovi sosedi pritožili zaradi cigaretnega dima.