Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nemški satirik, ki je razkuril Erdogana, gre na odmor

Deli na:
Nemški satirik, ki je razkuril Erdogana, gre na odmor

Foto: Getty Images

Nemški satirik Jan Böhmermann, ki je konec marca v svoji oddaji užalil turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, po petkovi odločitvi nemške zvezne vlade, da dovoli kazenski pregon proti njemu, odhaja na daljšo pavzo. Kot so sporočili z ZDF, njegove oddaje vsaj štiri tedne ne bo na televizijskih zaslonih.

Kot je najprej Böhmermann zapisal na svoji Facebook strani, si bo vzel "krajši televizijski odmor", s čimer želi javnosti omogočiti, da "se znova osredotoči na res pomembne zadeve, kot so begunska kriza, video posnetki mačk in ljubezensko življenje (nemške igralke in manekenke) Sophie Thomalla". Na ZDF so kasneje pojasnili, da Böhmermannovo oddajo za štiri tedne umikajo s programa, a obenem zatrdili, da avtor še naprej uživa njihovo polno zaupanje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v petek sporočila, da je vlada prižgala zeleno luč za kazenski pregon Böhmermanna, a hkrati priznala, da se koalicija glede tega ni mogla uskladiti - socialdemokrati so bili namreč proti, a obveljala je volja konservativne unije CDU/CSU. Hkrati je Merklova napovedala, da bo sporni zakon, ki sploh omogoča kazenski pregon satirika, odpravljen.

Böhmermann je 31. marca v svoji oddaji na javni televiziji ZDF v pesmi Erdogana med drugim obtožil, da najraje zatira manjšine, še posebej Kurde, ter pri tem gleda otroško pornografijo in spolno občuje z živalmi.

Erdogan je komika nato osebno ovadil zaradi žalitve, in sicer na podlagi nemškega zakona, ki prepoveduje žaljenje tujih voditeljev držav. A za sprožitev tovrstnega kazenskega postopka je bila potrebna odobritev nemške vlade. Preliminarno preiskavo proti komiku je sprožilo tudi nemško tožilstvo.

Čeprav so mnogi Nemci Böhmermannovo pesem označili za neokusno, tudi Merklova jo je ocenila kot namenoma žaljivo, pa je primer sprožil žgočo razpravo o pravici do svobode govora in tudi o tem, ali ne bi bilo treba zakona, ki prepoveduje žaljenje tujih dostojanstvenikov, odpraviti.

Sam Böhmermann je sicer 31. marca pojasnil, da se s svojo pesmijo odziva na po njegovem mnenju pretirano razburjenje turške politike zaradi neke druge satirične pesmi, objavljene 17. marca na nemškem radiu NDR. V njej so Erdoganu očitali pretirano zapravljanje in zatiranje državljanskih svoboščin, a v veliko milejšem in manj žaljivem tonu, kot je to storil Böhmermann. Kot je še dejal tedaj ob predvajanju, so želeli na ZDF pokazati, kaj so dejansko meje satire in svobodnega govora v Nemčiji.