Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nekdanji rudarji v Trbovljah praznovali dan sv. Barbare

Deli na:
Nekdanji rudarji v Trbovljah praznovali dan sv. Barbare

Pot z razstavnega mesta v vašhavi je šla skozi nekdanji rov. - Foto: Igor Gošte

Danes je dan svete Barbare, mučenke iz prvih krščanskih stoletij, ki je pri nas zelo čaščena. Posvečeno ji je več cerkva, v številnih pa najdemo tudi njen kip. Nekaj njenih kipov krasi tudi vhode v nekdanje rudniške jame.

Kar je logično, saj je poleg vsega tudi zavetnica rudarjev, predvsem zaradi zapisov iz njenega življenja, da je bila na ukaz svojega krutega očeta zaprta v temen stolp. Temni pa so tudi rudniški rovi globoko pod zemljo.

V počastitev dneva Svete Barbare so včeraj, na predvečer stanovskega praznika, člani Rudarskega, muzejskega in etnološkega društva (RMED) Perkmandeljc Trbovlje pripravili krajšo slovesnost. V okviru prireditve smo lahko prisluhnili zgodbi sv. Barbare, ki jo je predstavila mala robotka Eva, ki na nek način predstavlja neke nove čas.

Medtem, ko rudarstvo pri nas zamira, v zasavskih rudniku se je izkopavanje premoga že pred leti končalo, nas robotika vabi v čase, ki so v mnogo čem neznani. Čase, ki niso več toliko predvidljivi in kar je mnogim težko dojemljivo, so mnogo prehitri.


Zbrani so si lahko v prostorih Ajzerja Trbovlje, kjer ima društvo svoje prostore, ogledali tudi razstavo grafih z rudarsko tematiko, ki so jih ustvarili učenci Osnovne šole Trbovlje. Dela so bila razstavljena v nekdanji rudarski kopalnici, ki ji tod rečejo vašhava. Občudovali pa so lahko tudi grafike upokojenega rudarja in slikarja Jožeta Potokarja-Cvrča s posebno moderno tehniko.

Sicer pa so rjavi premog v trboveljski dolini pod vodstvom Franza Maurerja začeli uradno kopati in prodajati že leta 1804. Leta 1872 je bila ustanovljena Trboveljska premogokopna družba z vodstvom na Dunaju, ki je v Zasavju delovala vse do konca druge svetovne vojne. Leta 2013 se je proizvodnja premoga v Trbovljah zaključila, od takrat pa potekajo le še sanacijska dela.

Da pa spomin na rudarske čase, ki imajo v sosednjem Zagorju še daljšo, več kot 250- letno tradicijo, ne bo pozabljen, skrbita dva društva RMED Perkamendljc Trbovlje in RMED Srečno Zagorje. Omogočen je bil tudi krajši sprehod skozi nekdanje rudniške rove.

Dogodek je poteka v skladu z navodili NIJZ.