bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

stuttgart Ekipa24.si

Slovenec se seli k nekdanjemu prvaku bundeslige: ...

kosir1 Njena.si

Jure Košir izgubil očeta

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Neandertalci so menda uporabljali aspirin za zobobol

Deli na:
Neandertalci so menda uporabljali aspirin za zobobol

Foto: Wikimedia

Skoraj 50.000 let pred odkritjem penicilina so tudi mladi neandertalci za zobobol jedli zelišča, ki so vsebovala naravne antibiotike in analgetike, so v raziskavi neandertalčevega zobovja odkrili strokovnjaki.

Neandertalec iz španskega El Sidrona je užival antibiotično gobo, imenovano penicilium, grizel pa je dele topola, ki vsebuje salicilno kislino - sestavino današnjega aspirina.

Skupina strokovnjakov je na podlagi analize njegovega zobovja odkrila, da je umrl zaradi zobnega abscesa, s pomočjo analize delčkov hrane in zobnih oblog pa so ugotovili, da si je pri bolečinah pomagal z "aspirinom".

"Kot kaže, so neandertalci imeli dobro znanje o rastlinah, sestavinah in učinkih. Kot kaže so se znali zdraviti," je povedal eden od avtorjev študije Alan Cooper z univerze v Adelaidu.

S pomočjo novih odkritij so strokovnjaki vse bolj enotnega mnenja, da so bili neandertalci napredna bitja, ki so skrbela za starejše osebe, pokopavala umrle, slikala v jamah in odkrila tudi zlatarstvo, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Avstralski raziskovalci so odkrili, da so neandertalci menjavali prehrano, ki je bila odvisna od področja, kjer so se nahajali. Belgijski neandertalci so denimo jedli meso izumrlega volnatega nosoroga in divjih ovac, ob "priložnostih" tudi gobe. Španski neandertalci pa so bili kot kaže vegetarijanci, saj strokovnjaki niso odkrili sledi mesne prehrane, še navaja AFP.