Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Neandertalci so menda uporabljali aspirin za zobobol

Deli na:
Neandertalci so menda uporabljali aspirin za zobobol

Foto: Wikimedia

Skoraj 50.000 let pred odkritjem penicilina so tudi mladi neandertalci za zobobol jedli zelišča, ki so vsebovala naravne antibiotike in analgetike, so v raziskavi neandertalčevega zobovja odkrili strokovnjaki.

Neandertalec iz španskega El Sidrona je užival antibiotično gobo, imenovano penicilium, grizel pa je dele topola, ki vsebuje salicilno kislino - sestavino današnjega aspirina.

Skupina strokovnjakov je na podlagi analize njegovega zobovja odkrila, da je umrl zaradi zobnega abscesa, s pomočjo analize delčkov hrane in zobnih oblog pa so ugotovili, da si je pri bolečinah pomagal z "aspirinom".

"Kot kaže, so neandertalci imeli dobro znanje o rastlinah, sestavinah in učinkih. Kot kaže so se znali zdraviti," je povedal eden od avtorjev študije Alan Cooper z univerze v Adelaidu.

S pomočjo novih odkritij so strokovnjaki vse bolj enotnega mnenja, da so bili neandertalci napredna bitja, ki so skrbela za starejše osebe, pokopavala umrle, slikala v jamah in odkrila tudi zlatarstvo, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Avstralski raziskovalci so odkrili, da so neandertalci menjavali prehrano, ki je bila odvisna od področja, kjer so se nahajali. Belgijski neandertalci so denimo jedli meso izumrlega volnatega nosoroga in divjih ovac, ob "priložnostih" tudi gobe. Španski neandertalci pa so bili kot kaže vegetarijanci, saj strokovnjaki niso odkrili sledi mesne prehrane, še navaja AFP.