poroka, nevesta Svet24.si

Razsipna nevesta razjezila svate: če poročni ...

gorski-karabah, izseljevanje Svet24.si

Foto: Eksodus Armencev iz Gorskega Karabaha, čez ...

Uroš Brežan Necenzurirano

Dajejo posel samemu sebi – država pa jih za to ...

franc rode bobo Reporter.si

Moralni bankrot slovenske Cerkve: cerkveno elito ...

doncic Ekipa24.si

Dončić in vroča ameriška zvezdnica Taylor ...

vlasta Njena.si

Pomirjena Vlasta: Njena duša in srce sta polna

maribor viole dw Ekipa24.si

Kaj so Viole na zagovoru pred tekmo povedale ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nagrado DNS za življenjski prispevek dobila novinarka Jane Sonja Grizila

Deli na:
Nagrado DNS za življenjski prispevek dobila novinarka Jane Sonja Grizila

Nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva je prejela novinarka revije Jana Sonja Grizila. - Foto: STA

Društvo novinarjev Slovenije je letošnjo nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva podelilo novinarki Jane Sonji Grizila. Med nagrajenci so še novinarji Dnevnika Ervin Hladnik Milharčič, Radia Slovenija Tita Mayer, POP TV Neža Steiner in Alenka Marovt ter RTV Slovenija Urška Henigman in Neža Prah Seničar.

Novinarske nagrade Čuvaj/Watchdog so nagrade Društva novinarjev Slovenije (DNS), ki povezuje skoraj 900 članov in so jih podelili včeraj ob zaključku medijskega festivala Naprej/Forward.

Letos je porota prejela osem predlogov za nagradi za dosežke mladih novinarjev, 31 predlogov za izstopajoče novinarske dosežke in štiri predloge za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva. Med predlaganimi novinarkami in novinarji je bilo precej takih, ki niso člani DNS. Porota je o izbiri nagrajencev odločala z javnim glasovanjem, s čimer so se strinjali vsi člani porote, so v sporočilu za javnost zapisali v društvu.

Porota, ki so jo sestavljali predstavniki društva in javnosti, je najžlahtnejšo nagrado letos namenila Grizili za njen, kot so zapisali v obrazložitvi, izjemni prispevek k pogosto spregledanem revijalnem novinarstvu. Grizila je v govoru ob prejemu nagrade izpostavila pomen Jane kot medija, ki poleg lahkotnih vsebin razkriva tudi zelo resne teme. Spomnila je na obdobje, ko so sile, ki danes izsiljujejo z referendumi, spravile Jano v stečaj.

Prihodnost novinarstva je povezana z demokracijo, je dejala in izpostavila pomen kvalitetnega novinarstva. Poudarila je tudi sodelovanje med novinarskimi kolegi, ki ga je bilo včasih več. Ob omembi konkretne zgodbe o otrocih je prosila za podporo ob pobudi za ustanovitev varuha otrokovih pravic. Ob koncu pa je podprla tudi RTVS, ki ji je na predčasnem glasovanju namenila glas za.

Tudi številni drugi nagrajenci so poleg zahval svojim mentorjem in kolegom izrazili podporo kolegom na RTVS in se pred nedeljskim referendumom zavzeli za od politike neodvisno, profesionalno in strokovno javno radiotelevizijo.

Za Čuvaja za izstopajoči novinarski dosežek je bilo kar nekaj predlogov za dobro opravljeno delo celotnih uredništev, katerih dobro delo je porota prepoznala. Kljub temu se je vrnila k ustaljeni praksi, po kateri nagrajuje predvsem posameznike ali izjemne vsebinske projekte. Eden takšnih je mednarodni projekt Slovar spolne vzgoje novinark RTV Slovenija Urške Henigman in Neže Prah Seničar, ki nagovarja mlade. Drugi pa preiskovalna zgodba novinark POP TV Alenke Marovt in Neže Steiner o vzporednem zdravstvenem sistemu.


Za izstopajoči novinarski dosežek za izjemen novinarski instinkt in smisel za pripoved je porota s Čuvajem nagradila tudi novinarja Dnevnika Ervina Hladnika Milharčiča, ki je bil v Kijevu na dan začetka vojne. Prav tako pa tudi podkast o človekovih pravicah in pravicah žensk Na pravi strani avtorice Tite Mayer, Radio prvi, Radio Slovenija.

Letošnji debitantski nagradi za dosežke mladih novinarjev sta pripadli novinarki Dela Pii Prezelj, ki "navdušuje s svojim poznavanjem in povezovanjem mlade kulturne scene", in političnemu novinarju Večera Luki Mlakarju.

Porota sicer ocenjuje, da je vsakoletna bera debitantov obetajoča, tudi letos so bili predlagani mladi novinarji in novinarke iz osmih različnih medijev, ki odražajo sliko naše medijske krajine. "To dokazuje, da številni mediji mlade generacije novinarjev uspešno vključujejo v uredništva," so navedli.

Na področju novinarske fotografije je Čuvaja za najboljšo posamično fotografijo porota izbrala delo, ki pooseblja zgodbo uničujočega požara na Krasu in borbe z njim, fotoreporterja Večera Andreja Petelinška.

Čuvaja za najboljšo reportažo s Krasa je prejel fotoreporter Dnevnika Jaka Gasar.

Pohvalo porote za izstopajoči novinarski dosežek v tem letu je prejelo uredništvo Oštra in uredništvo Informativnega programa Štajerskega vala.

Pohvalo porote za izstopajoči novinarski dosežek s področja novinarske fotografije v letu 2022 je prejel fotoreporter Dnevnika Nik Erik Neubauer za reportažo s protestov proti pogoju PCT.