Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nagrada za najboljšo igralsko stvaritev v Prešernovem gledališču Darji Reichman

Deli na:
Nagrada za najboljšo igralsko stvaritev v Prešernovem gledališču Darji Reichman

Darja Reichman pogosto po kriminalkah ne posega. - Foto: Mediaspeed

Prva nagrada Prešernovega gledališča Kranj za izjemno igralsko stvaritev v pretekli sezoni je na nedeljski podelitvi šla v roke igralki Darji Reichman.

Nagrado, poimenovano julija, so gledalci in strokovna žirija dodelili Reichmanovi za stvaritev Karle v predstavi Helverjeva noč.

Reichmanova je v Helverjevi noči pretresljivo očarala z izjemno skalo čustvovanj, izredno kulturo telesa in jezika, presenetljivo igralsko uglašenostjo s soigralcem in ustvarila večplasten, pretanjen in nadvse prepričljiv lik ženske, ki se ji življenje izteče v strašljivi in neusmiljeni zvočni kulisi prihajajočega fašizma, so danes sporočili iz Prešernovega gledališča.

Kranjsko gledališče je tokrat skupaj z Gorenjskim glasom prvič podelilo nagrado za najboljšo igralsko stvaritev domačega ansambla v pretekli sezoni. Dobitnika nagrade, ki je ime dobila po Prešernovo muzi, so izbrali gledalci, ki so skozi celotno minulo gledališko sezono oddajali svoje glasove.

Poleg obiskovalcev gledališča so pri izboru aktivno sodelovali tudi bralci Kranjčanke. Svoj glas za igralsko stvaritev, ki jih je najbolj prevzela, so po vsaki predstavi v pretekli sezoni lahko oddali v glasovalne skrinjice v gledališkem preddverju ali pa poslali po pošti. Na podlagi vseh glasovnic je o prejemniku nagrade nato odločila tričlanska strokovna komisija v sestavi Alenka Bole Vrabec, Mare Žvan in Igor Kavčič.

Kot je v obrazložitvi nagrade povedala predsednica žirije Alenka Bole Vrabec, je Karla v izvedbi Reichmanove vloga, ki ostaja v gledalčevem spominu. To je razvidno že iz števila oddanih glasovnic, kar dokazuje, da občinstvo Prešernovega gledališča sprejema in ceni družbenokritičen in oster pogled na svet, v katerem živimo in v katerem človečnost izginja.

Reichmanova, ki se je rodila leta 1965 v Ljubljani, je od leta 1995 dalje stalna članica Prešernovega gledališča Kranj. V gledaliških hišah SNG Drama v Ljubljani, SLG Celje, Mestnem gledališču Ljubljanskem in zadnja leta v Prešernovem gledališču v Kranju je ustvarila že več kot 90 igralskih kreacij.

Kot je pojasnila Reichmanova, ki je prejela že vrsto nagrad za svoje igralsko delo, je bila Helverjeva noč zagotovo ena od predstav, ki jo je doslej osebno najbolj zaznamovala. Vesela je, da se je Prešernovo gledališče odločilo za podeljevanje nagrad za igralske dosežke.

"To se mi zdi lepa gesta in način, s katerim lahko opozoriš na določene igralske kreacije, sploh ker naše gledališče nima nacionalnega statusa in so zato naše vloge morda malo prezrte," je izpostavila. "Dejstvo je, da se na vsa gledališča v državi ne gleda enakovredno, čeprav v resnici vsi delamo enako," je opozorila.