cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Na Velikonočnem otoku lahko turisti bivajo le še 30 dni

Deli na:
Na Velikonočnem otoku lahko turisti bivajo le še 30 dni

Foto: Wikimedia

Na Velikonočnem otoku, znanem po kamnitih skulpturah v obliki človeka moai, od srede velja vrsta omejitev za potovanje in bivanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Čilske oblasti želijo z novo zakonodajo, ki so jo sprejele zaradi grožnje lokalnim običajem in okolju, zmanjšati število obiskovalcev in prebivalcev otoka.

Na vulkanskem otoku tako lahko turisti od srede bivajo le še 30 dni in ne več 90 tako kot doslej. Ukrep velja tako za tujce kot za državljane Čila, ki niso avtohtoni prebivalci Rapa Nui. Obiskovalci morajo ob prihodu na otok tudi izpolniti poseben obrazec ter pokazati povratno vozovnico ter dokument o rezervaciji hotela ali vabilo domačina. Omejitve ne veljajo za starše, partnerje ali otroke avtohtonih prebivalcev.

"To je čaroben otok in vsi si ga želimo obiskati, a je obenem tudi občutljiv otok in moramo skrbeti zanj," je v izjavi za čilsko televizijo odločitev za omejitve utemeljil čilski predsednik Sebastian Pinera.

Ob lanskem popisu prebivalstva je na Velikonočnem otoku živelo 7750 ljudi, kar je skoraj dvakrat več kot pred nekaj desetletji, preden je na otoku zacvetel turizem in posledično tudi infrastruktura.

Župan Pedro Edmunds je ocenil, da na otoku živi 3000 ljudi preveč. To po njegovem "škoduje lokalnim značilnostim, tisoč let stara kultura pa se spreminja in to ne na bolje". Z novimi prebivalci na otok namreč prihajajo tudi "običaji s celine", kar po mnenju župana ni pozitivna sprememba. Veliko število turistov škoduje tudi okolju.