mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

vohunstvo Svet24.si

Aretacija trojice kitajskih vohunov v Nemčiji

klemen-jaklic_us Necenzurirano

Ustavni sodnik gradi milijonsko vilo, živi pa v ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Na Pokljuki praznik z več kot 18.000 gledalci

Deli na:
Na Pokljuki praznik z več kot 18.000 gledalci

Foto: Bobo

Pokljuka je v preteklem tednu še enkrat dokazala, da ostaja trdno zasidran del zimskošportnih tekmovanj v Sloveniji in v okviru Mednarodne biatlonske zveze. Zelo zadovoljni so bili tudi slovenski prireditelji, ki so na Rudno polje privabili več kot 18.000 gledalcev.

Enako pomemben je tudi poslovni del in direktor organizacijskega odbora, Tomaž Šušteršič, ki je tudi eden ključnih funkcionarjev tekmovalnega dela slovenskega biatlona, je prepričan, da so z dogodkom spet uspeli zagotoviti sredstva, nujno potrebna za pripravo slovenskih tekmovalcev.

Proračun pokljuškega svetovnega pokala se giblje okrog milijona evrov. "Točnih številk seveda še ni, a nedvomno bo ostalo vsaj toliko, da bomo dobili prispevek, ki gre panogi. Treba je povedati, da so nam neugodne vremenske razmere pred tekmo povzročile kar nekaj dodatnih stroškov, po drugi strani pa nam je šlo na roko dobro vreme med tekmami in številčna publika, ki je prišla vzpodbujati biatlonce," je povedal Šušteršič.

Slednji je vesel, da je domača in tuja publika končno spoznala, da je Pokljuka tisti del biatlonskega svetovnega pokala, ki ga je treba obiskati. "Na žalost termin pred božičnimi prazniki ni najboljši za tradicionalno močno nemško publiko. A vseeno smo tudi s pomočjo dobrega vremena presegli cilj 15.000 gledalcev. Po naših ocenah se jih je v štirih dneh tukaj zbralo okrog 18.500."

Vsaj v soboto in nedeljo so bile tribune na Rudnem polju polne do zadnjega kotička in tudi slovenski prireditelji si belijo glavo, kako omogočiti ogled še večjemu številu ljudi. "Omejeni smo s prostorom, saj je Pokljuka znotraj Triglavskega narodnega parka, kar si štejemo kot dobro plat, čeprav smo po drugi strani zaradi tega nekoliko omejeni. Ocenjujemo, da je prostora še za nekaj tisoč gledalcev v osrednjem delu z dodatno tribuno, kar za svetovni pokal zadošča. Za svetovno prvenstvo bi morali razmišljati še o montažnih ali mobilnih tribunah," je o kapacitetah za gledalce razmišljal Šušteršič in dodal, da je dovolj prostora še ob progah, kar je na drugih prizoriščih že v veljavi, v Sloveniji pa se bodo morali gledalci na takšen ogled tekem tudi še navaditi.

Slovenija s Pokljuko intenzivno razmišlja tudi o kandidaturi za svetovno prvenstvo 2020, ki je bilo na Gorenjskem nazadnje leta 2001. "Kandidaturo nameravamo pripraviti do kongresa leta 2016. Mednarodna zveza je ideji močno naklonjena in to od nas celo pričakuje glede na kuliso, ki jo Pokljuka v zadnjih letih kaže v svetovnem pokalu."

Do takrat prireditelji ne bodo stali križem rok. Še naprej si želijo izboljšati infrastrukturo, trudijo pa se, da bi v projekt še bolj vključili blejski in bohinjski turizem, saj prireditelji v tujini kažejo, da je tudi to lahko pomemben segment zaslužka s prireditvijo. Sicer pa si želijo, da se končno zgradi napovedana blejska obvoznica, na sami Pokljuki pa primanjkuje nekaj parkirnih mest in dodaten objekt, ki bi olajšal delo medijem in nekaterim spremljevalnim službam.

Šušteršič se na Pokljuki seveda ni mogel izogniti vprašanju o vodnem zajetju, ki vsaj že vse od poletja polni časopisne stolpce. "Veliko se ni spremenilo. Ne skrivamo in ne bežimo od tega, da gre za neskladno gradnjo. Odločba govori, da moramo to sanirati, a postopki še vedno tečejo. Vložene so pritožbe in postopke vodi SZS. A kako pomembno je zajetje, se je videlo tudi letos. Brez tega zajetja bi bile tekme v tej sezoni najbrž neizvedljive. V treh dneh smo morali tokrat pripraviti ves sneg, ki smo ga nato razvozili po progah in kljub odjugi smo s tem snegom pripravili proge, ki so zdržale do konca priredite."