Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Na Otoku obnovljena razprava o povezavah članov kraljeve družine z nacisti

Deli na:
Na Otoku obnovljena razprava o povezavah članov kraljeve družine z nacisti

Foto: YouTube

Buckinghamska palača razmišlja o pravnih korakih, potem ko je britanski tabloid The Sun objavil videoposnetek iz otroštva kraljice Elizabete II., na katerem z družino izvaja nacistični pozdrav. Medtem se pojavljajo pozivi k objavi vseh dokumentov, ki bi dokončno razkrili resnico o odnosu kraljeve družine do nacističnega režima.

Nekaj več kot 15-sekundni črno-bel videoposnetek prikazuje bodočo kraljico, ko je bila stara šest ali sedem let. Skupaj z materjo in stricem, ki je kasneje postal kralj Edvard VII., dviguje roko v stilu nacističnega pozdrava. Posnetek naj bi nastal na vrtu gradu Balmoral na Škotskem leta 1933 ali 1934, ko so Nemčiji zavladali Hitlerjevi nacisti.

Buckinghamska palača je sprožila preiskavo, kako je The Sun sploh dobil posnetek. O kršitvah avtorskih pravic in morebitni storitve kaznivega dejanja bo palača razmislila po zaključku preiskave.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, ki se sklicuje na vire blizu kraljeve družine, naj bi palača poskušala ugotoviti, od kod je posnetek prišel in kdo ga je predal tabloidu. The Sun ne želi razkriti, od kod ga je dobil.

Medtem je več zgodovinarjev pozvalo Buckinghamsko palačo, naj objavi dokumente, ki bi razkrili resnico o odnosu med kraljevo družino in nacističnim režimom v 30. letih prejšnjega stoletja.

Z objavo posnetka, ki naj bi prišel iz kraljevih arhivov, so se pojavile skrbi, da je palača leta in leta poskušala preprečiti objavo informacij, ki bi potrjevale povezavo med kraljevo družino in Tretjim rajhom, piše britanski časnik The Guardian.

Na posnetku naj bi Elizabeto k pozdravu sicer spodbujal princ Edvard, katerega povezave z nacizmom so na Otoku še vedno tema razprav. Nekateri zgodovinarji mu namreč očitajo, da je bil privrženec Hitlerjevega režima. S Hitlerjem se je sestal leta 1937, potem ko je leto prej abdiciral, ker se je poročil z ameriško ločenko Wallis Simpson.