gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Mrtvi delavci, zatiranje človekovih pravic: bo kaka reprezentanca dejansko bojkotirala SP v Katarju?

Deli na:
Mrtvi delavci, zatiranje človekovih pravic: bo kaka reprezentanca dejansko bojkotirala SP v Katarju?

Nemški reprezentanti z napisom "human rights" (čovekove pravice) na majicah. - Foto: Reuters

Nogometne reprezentance po Evropi v okviru kvalifikacij za SP 2022 široko izkoriščajo priložnost, da opozorijo na nujne spremembe v družbi. Nemcem so se včeraj pridružili Nizozemci in Norvežani, akcijo napovedujejo tudi v danskem taboru.

Nizozemci so se pred včerajšnjo tekmo z Latvijo pojavili na igrišču s črnimi majicami z napisom Football Supports Change (nogomet podpira spremembe). Varovanci selektorja Franka de Boerja so so se s tem očitno pridružili Nemcem, ki so v četrtek na tekmi z Islandijo nosili majice s črkami, ki so skupaj tvorile napis Human Rights (človekove pravice).

Pri tem velja dodati, da so nizozemske oblasti kljub strogemu zaprtju države omogočile ogled tekme 5000 navijačem. Gre za enega od testnih dogodkov, kako bodo v času pandemije covida-19 potekali dogodki na Nizozemskem, vsi navijači pa so morali za ogled tekme imeti opravljen negativen test PCR na koronavirus.

V Malagi sta tekmeca Norveška in Turčija, Norvežani pa so imeli pred tekmo na sebi majice z napisom Human rights - On and off the pitch (človekove pravice - na in ob igrišču). Ob tem pa so imeli ob napisih Norveške in Nemčije napravljeno kljukico in spodaj napis Next?, s katerim so se spraševali, kdo bo naslednji. Nogometaši so ob tem enotno dvignili leve roke s petimi iztegnjenimi prsti.

Že v sredo so Norvežani tekmo z Gibraltarjem izkoristili, da opozorijo na človekove pravice v Katarju, ki bo gostil naslednje nogometno SP, saj so med igranjem državne himne nosili drese z napisi, na katerih so opozarjali na človekove pravice.



Na Norveškem že več tednov namreč poteka burna debata o nogometnem SP v Katarju, ki je za številno sporno. Že februarja so številni prvoligaški klubi pozvali reprezentante, naj bojkotirajo SP, če se bodo nanj uvrstili. Norveška zveza pa je za 20. junij sklicala posebno sejo, na kateri se bodo pogovarjali o tej tematiki.

Mednarodna nogometna zveza je Katarju leta 2010 dodelila SP 2022. Prav ta država pa je bila v zadnjih letih večkrat tarča ostrih kritik zaradi izkoriščanja tuje delovne sile in zaradi razmer, v katerih morajo delati, tudi graditi objekte za SP. Britanski časnik Guardian je pred časom poročal, da je v zadnjih desetih letih tam zaradi slabih pogojev umrlo več kot 6500 tujih delavcev.

Sodelovanje pri sporočilih z družbeno odgovornostjo so zato napovedali tudi v danskem taboru. "Pritisk na Katar je treba povečati z večih strani," so zapisali na tamkajšnji zvezi in odkrito povedali, da si želijo boljše pogoje za delavce v Katarju.

"Odločitev, da bo Katar gostitelj SP je napačna in sporna," je odkrito povedal direktor zveze Jakob Jensen, ki je ob slabih pogojih za delavce izpostavil tudi dejstvo, da Katarju grozi, da bodo vsi objekti, zgrajeni za SP, po tekmovanju samevali, zato zahteva pritisk s strani posameznih nacionalnih, a tudi krovnih nogometnih zvez in drugih organizacij.