Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Maturanti plesali, Pahor razočaral: Brez vzklikanja "miška mala" in "to mi deli"

Deli na:

V več kot 20 slovenskih krajih in v tujini je točno opoldne nekaj deset tisoč maturantov ob zvokih Straussove glasbe zaplesalo tradicionalno poulično četvorko. V prestolnici je mlade, ki so tokrat zavzeli osrednji del Slovenske ceste med Šubičevo in Gosposvetsko cesto pozdravil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Maturantkam in maturantom je Pahor v imenu vseh staršev, kar je tudi sam, povedal, kako "zelo ponosni in srečni so zaradi njih". "V življenju boste imeli sanje, in če vam bo kdo rekel, da niso realne, morate iti mimo njega in preslišati ta nasvet," jim je svetoval Pahor ter jim zaželel srečo.

Srečo je mladim, ki zaključujejo srednjo šolo, zaželel tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Zaželel jim je, da bi uživali na njihov dan, in poudaril, da je ples na Slovenski cesti brezplačen za vse. S tem se je odzval na zahtevo organizatorja dogodka plesne šole Urška Pro za povrnitev stroškov v višini 40 evrov za tiste dijake, ki plesnega tečaja niso opravili pri njih.

A spori mladih, ki so se udeležili plesa, niso zmotili. V lepem vremenu sta prevladala zabava in veselje. Kot so mnogi povedali za STA, je glavni razlog za njihovo udeležbo na tem množičnem dogodku v posebnem doživetju "To je treba doživeti. Želiva si še zadnjič odplesati četvorko," je dejal dijak ljubljanske gimnazije Vič. "Tudi vreme nam je naklonjeno," ga je dopolnila sošolka in soplesalka.

Tudi maturantki ljubljanske srednje zdravstvene šole sta pohvalili dogajanje. "Super je, vzdušje je enkratno," sta poudarili, a spomnili, da ju po zabavi čakajo izpiti in matura.

Tradicionalna zabava za maturante je potekala pod pokroviteljstvom dveh organizatorjev. Maturantsko parado je organizirala plesna šola Urška Pro, Maturantsko četvorko v okviru projekta European Quadrille Dance Festival pa Plesna zveza Slovenije (PZS).

Največji prizorišči sta bili v Ljubljani in Mariboru, med drugim pa so zaplesali še v Kranju, Novi Gorici, Portorožu, Novem mestu in Murski Soboti.

Mladi so po navedbah organizatorjev plesali tudi na Slovaškem, Češkem, Madžarskem, Hrvaškem, v Črni gori, Bosni in Hercegovini, Srbiji in Makedoniji.

Maturantska parada je od leta 2001 do danes v sinhroni ples povezala preko 300.000 maturantk in maturantov v več kot 100 evropskih mestih iz desetih držav in priplesala devet naslovov Guinnessovih rekorderjev.

Tudi tokrat ministrstvo za zdravje je pozvalo mlade, naj sledijo akciji Na maturantsko četvorko brez alkohola. V ta namen so delili silikonske zapestnice s promocijskim sporočilom "Furam 0,0". Dodatno so se z akcijo 0,0 Šofer zavzeli proti tveganemu in škodljivemu pitju alkohola med mladimi vozniki, saj je polovica maturantov že opravila vozniški izpit.

Po plesu bodo marsikje sledile tudi zabave za maturante.

Tako je bilo lani, ko si je predsednik dal duška: