Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Maraton poezije v Ljubljani na svetovni dan poezije

Deli na:
Maraton poezije v Ljubljani na svetovni dan poezije

france prešeren - Foto: Wikimedia

Na pobudo Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) 21. marca obeležujemo svetovni dan poezije. Ob priložnosti se bodo po svetu vrstili številni dogodki, v Ljubljani denimo že od polnoči poteka 24-urno branje. Predsednica DSP Aksinja Kermauner poudarja, da ljudje poezijo zdaj potrebujemo bolj kot kadarkoli prej.

Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay je ob letošnjem prazniku poezije zapisala, da ta literarna zvrst prestavlja edinstveno umetnost, ki nas opominja na izjemno raznolikost jezikov in kultur: "Poezija je prostor srečevanj med individualnim in svetom. Je uvod v raznolikost, dialog in mir. Je pričevalka o univerzalnosti človeškega."

Predsednica Društva slovenskih pisateljev (DSP) Aksinja Kermauner pa je v slovenski poslanici povzela verz Srečka Kosovela, čigar 115. obletnica rojstva je minila v ponedeljek: "Ta strašni čas, neurejeni čas/poplavlja z nemirom iskanje/vse naše, vse naše smeri/lomi in ubija nam sanje."

"Ljudje potrebujemo poezijo zdaj bolj kot kadarkoli prej. Kajti v tem izvotljenem času, lažno naphanem z nesmiselnim gomazenjem, mistični zven poezije zatrese v nas vednost, da je pod brezupnim betonom našega sveta skrito še kaj..., nekaj..., za kar je vredno živeti," je zapisala predsednica DSP in pozvala: "Berite. Pazno, premišljeno. Iščite duše."



V prestolnici bodo dan obeležili z več dogodki. Na pobudo pesnika Dejana Kobana in somišljenikov se je opolnoči v Ljubljani začelo 24-urno branje, katerega cilj je povezati tako profesionalne in ljubiteljske pesnice in pesnike kot bralce oziroma ljubitelje te vrste umetnosti.

Kosovelu bo posvečen bralni dogodek v organizaciji skupine Borghesia pred Mestno hišo, saj bodo brali njegove pesmi, ob tem pa odkrili spomenik neumnosti, pohlepu in destruktivnost. DSP pa v sodelovanju z Združenjem dramskih umetnikov Slovenije ter centrom Iris pripravlja tudi popoldansko pesniško branje pri Prešernovem spomeniku. Branja poezije bodo potekala tudi po drugih slovenskih krajih.

Unesco je 21. marec za svetovni dan poezije razglasil leta 1999, da bi izrazil podporo jezikovni raznolikosti v pesniškem jeziku in ovrednotil poezijo kot simbol ustvarjalnosti človeškega duha.