Princ Harry, princ William Svet24.si

Tako slabi so odnosi med Williamom in Harryjem ......

himars Svet24.si

Bo to novo orožje, s katerim bodo Ukrajinci ...

Janez Janša Necenzurirano

Veliki poraženec #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Razkrito ozadje Logarjeve kandidature: Janša ...

doncic 12 Ekipa24.si

Ga je želel ubiti?! Allen s koleni nad Dončića,...

diana Odkrito.si

Škandali, ki bi jih kraljeva družina najraje ...

riera 4 Ekipa24.si

Riere na tekmi z neugodnimi Celjani ne bo! Vodilna...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Kot v filmu, Nasa uspešno zadela asteroid s sondo DART

Deli na:
Kot v filmu, Nasa uspešno zadela asteroid s sondo DART

Nasina misija DART. - Foto: Profimedia

Ameriška vesoljska agencija Nasa je danes uspešno zadela asteroid s sondo DART. Gre za prvi preizkus možnosti, ali je človeštvo sposobno spremeniti pot asteroida in preprečiti potencialni trk z Zemljo.

Sonda DART (Double Asteroid Redirection Test) je ob 1.14 po srednjeevropskem času uspešno zadela asteroid Dimorfos, ki kroži okoli večjega asteroida Didymos kakih enajst milijonov kilometrov stran v vesolju. Sonda je za pot do tja potrebovala približno deset mesecev.

"Podajamo se v novo obdobje, v dobo, ko bomo imeli možnost obraniti se pred nevarnostjo, kakršno predstavlja trk z asteroidom," je po uspešno izvedenem trku sonde v asteroid sporočila direktorica Nasinega oddelka za planetarno znanost Lori Glaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sonda je v asteroid, ki ima okoli 160 metrov premera in je velik približno kot egipčanska piramida, treščila s hitrostjo 23.500 kilometrov na uro oz. 6.500 metrov na sekundo. Z dodano kinetično energijo naj bi sonda rahlo spremenila smer asteroida, kar Nasini znanstveniki zdaj podrobno spremljali.

Znanstveniki pričakujejo, da se bo čas, ki ga Dimorfos potrebuje, da obkroži Didymosa, zmanjšal za kakih deset minut. Trenutno za to potrebuje 11 ur in 55 minut. Ta skrajšan čas pa naj bi vplival na oba asteroida, ki sicer za pot okoli Sonca potrebujeta okoli dve leti.Ali je preizkus preusmeritve asteroida uspel, naj bi bilo jasno že v naslednjih nekaj dneh. Oba asteroida bodo podrobno preučevali s teleskopi na Zemlji.

V Nasi tudi zagotavljajo, da kljub temu trku ne Dimorfos ne Didymos ne bosta predstavljala nevarnosti za Zemljo. Je bil pa preizkus nujen, še preden bo potrebno pravo tovrstno posredovanje, poudarjajo.

V Osončju kroži več kot milijon znanih asteroidov. Med njimi je skupina potencialno nevarnih asteroidov, ki so dovolj veliki, da bi lahko ob trku z Zemljo povzročili veliko škodo. Znanih je več tisoč takšnih vesoljskih teles.

Strokovnjaki za tako imenovano obrambo pred asteroidi že leta razmišljajo, kako bi se obvarovali pred možnim trkom z asteroidom, ki bi prišel Zemlji na pot. In ena od možnosti je prav preusmeritev poti asteroida s trkom sonde.