pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Kako do svojega prvega doma

Deli na:
Kako do svojega prvega doma

Foto: Zavarovalnica Triglav

Nakup lastnega doma je želja številnih Slovencev, ki pa so svoje nepremičninske ambicije pogosto prisiljeni prilagoditi financam in dostopnosti primernih domov v kraju, kjer želijo bivati.

Marsikdo bi rad živel v Ljubljani, a si s svojim proračunom ne more privoščiti domovanja, o kakršnem sanja. Poglobljena zgodba Zavarovalnice Triglav Na svoje predstavlja izkušnje kupcev ter nasvete strokovnjakov za nakup svojega doma.

Povprečen Evropejec ni ravno nagnjen  k selitvam in v življenju se bo povprečno štirikrat selil. Slovenci smo še malo bolj zapečkarski: od staršev se izselimo v povprečni starosti 28,3 let, medtem ko je za Evropo to povprečje 26 let. 

Gradnja hiš je pri mladih redkost

Čeprav sanjamo o svojih hišah, se večina kupcev odloči za stanovanja – cene nepremičnin žal rastejo hitreje od plač. Drugače kot generacija njihovih staršev se mladi Slovenci redko odločajo za gradnjo hiš, če pa se že, si jih vse več izbere montažno gradnjo. Kar tri četrtine Slovencev živi v lastniških stanovanjih, od tega 63 odstotkov v nepremičninah brez kreditov. In cene nepremičnin v različnih slovenskih regijah so zelo različne: novo stanovanje v Ljubljani je kar 3,6-krat dražje kot novo stanovanje v Posavju, Zasavju ali na Koroškem.

Na svoje prinaša zgodbo samostojnega podjetnika Mihe, ki je po letih najemniškega življenja v Ljubljani obrnil hrbet prestolnici in se preselil domov v Ajdovščino. Miha in njegovo dekle sta z lastnim trudom in v primerjavi z ljubljanskimi cenami občutno nižjimi stroški  kupila in obnovila ne samo poslovne prostore, temveč sta si uspela ustvariti tudi udobno stanovanje.

»Pri nas je manj megle, manj gneče, nepremičnine so dostopnejše, sodobna tehnologija in urejena infrastruktura pa nam danes omogočata, da delamo praktično od koder koli,« Miha hvali Ajdovščino kot dom in sedež svojega podjetja – tudi njegove ljubljanske stranke prav rade obrnejo hrbet megleni prestolnici in se pripeljejo v sončno, odprto Vipavsko dolino.



V nakup s seznamom želja

Pri iskanju bodočega doma ima kupec v mislih več kriterijev: lokacijo nepremičnine, velikost in razporeditev prostorov, infrastruktura nepremičnine in njene okolice, stroške vzdrževanja in lastna pričakovanja od novega doma. Dobro je gledati malce v prihodnost: se bo na izbrani lokaciji okolica razvijala in dobila infrastrukturo, ki je še nima; je stanovanje v starejši stavbi, ki bo v prihodnosti terjala znatne investicije?

Psihologinja Franka Bertoncelj v zgodbi Na svoje kupcem nepremičnin priporoča, da si pripravijo seznam želja ter določijo pomembnost posameznih kriterijev. Nekomu je lokacija pomembnejša od velikosti nepremičnine, drugemu je morda infrastruktura pomembnejša od stroškov vzdrževanja, tretji predvsem gleda na to, ali bo domovanje primerno za njegov življenjski slog, lokacija ali razporeditev prostorov pa ga ne skrbita preveč.

Ob kreditu še življenjsko zavarovanje

Seveda je nad vsem cena nepremičnine. Sanjsko stanovanje na idealni lokaciji ni dostopno vsakemu žepu, ali vsaj ne brez dolgoročnega kredita. Ob odločitvi za nakup je zato treba realno oceniti svoje zmožnosti in se dodobra poučiti o opcijah, ki so pred vami. Najem dolgoročnega kredita vas bo obremenil za več let ali celo več desetletij, zato je priporočljivo, da še pred iskanjem nepremičnine preveriti svojo kreditno sposobnost in možnosti, da si zagotovite kredit. Tudi ko ste se že poučili in našli nepremičnino, ki bi jo radi kupili, pred podpisom kredite pogodbe za mnenje in pojasnila vprašanje svojo banko, priporoča Abanka.

Zaradi nepredvidljivosti vsakdanjika velja ob najemu kredita razmisliti tudi o dodatnem življenjskem zavarovanju za primer smrti, s katerim vaše najbližje razbremenite skrbi za odplačevanje kredita.  S kalkulatorjem zavarovalne vsote si lahko tudi izračunate, koliko kredita bi morali najeti.  Zavarovanje lahko družini pomaga prebroditi finančne težave in ji omogoči, da ohrani primerljiv življenjski standard tudi po smrti družinskega člana, ki je največ prispeval v družinski proračun.