markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Magazin

Jezni Jelko Gros: Jemljejo nas kot banana republiko

Deli na:
Jezni Jelko Gros: Jemljejo nas kot banana republiko

Foto: Bobo

Prenovljena letalnica v Planici bo prihodnji teden z enoletno zamudo doživela tekmovalni krst. Direktor Zavoda Planica in vodja tekmovanja Jelko Gros je navdušen nad novo napravo, v zadnjih dneh pa prevladuje užaljenost zaradi načina, kako je Mednarodna smučarska zveza Planici podeljevala certifikat.

"Mi kot investitorji (Jelko Gros) in organizatorji (Primož Finžgar) smo bili užaljeni, ker se je po Kulmu začela medijska vojna, da se v Planici ne gradi v skladu s potrjenim predcertifikatom. Kdor misli, da tako razmišljamo in da delamo mimo veljavnih pravil, nas jemlje kot banano republiko," je slovenskim novinarjem dejal Gros.

Do zadnjega zapleta je prišlo prejšnji ponedeljek, ko so predstavniki Fis v Planico pripeljali svojega geometra, da izmeri napravo, kar so v Planici razumeli kot nezaupanje v zbrane podatke. "Praksa v svetu je, da to zmerijo domači geometri in veljavne so le naše meritve. Meritve enega in drugega so se na koncu razlikovale 2 do 5 centimetrov. Kdo je naredil napako, nam ni znal povedati nihče, ali geometer iz tujine ali domači," je razlagal Gros.

A zadeva je šla tako daleč, da je na koncu moral posredovati celo nekdanji predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič, član predsedstva Fis, ki se je neposredno obrnil na predsednika Fisa Giafranca Kasperja. Ta pa je dal nalogo, da postopki stečejo, kot bi mogli. "Vmes smo dobili že email, da bomo certifikat dobili šele v aprilu, zato seveda ne bi bilo tekme."

Gros ni skrival razočaranja nad dogodki. "To je bila neke vrste napad na nekoga, ki je vrsto let razvijal ta produkt mednarodni zvezi, kar je zame nesprejemljivo. Po posredovanju se je vse obrnilo, umirilo in dobili smo obvestilo, da ta teden vendarle dobimo certifikat. Če kdo zame misli, da sem 'lump', je to zame žalitev."

A del krivde je bil tudi slovenski in delno Gros celo razume strah odgovornih, da bi podpisali dokumente, za katere nosijo odgovornost. "Nekateri so blebetali, da se bo v Planici dalo skočiti 270 metrov, a tudi jaz lahko trdim, da se z avtom vozim 300 na uro, ko nakladam ob kakšnem pivu."

Pomembnejša od zapleta bo tekma. Nova Planica se lahko kosa z napravama v Vikersundu, kjer je Anders Fannemel poletel 251,5 metra, Peter Prevc pa kot prvi človek kar 250 metrov, in Kulmom. "Vse tri letalnice so narejene po istem principu." O novem morebitnem rekordu pa pravi: "Gre za pol metra, ki je rezerva. Lovilna mreža se zaključi pri 252 metrih in neprofesionalno bi bilo reči, da se lahko skoči 255 metrov. Tam nekje se ta krivulja zaključi."

Želja Planice so lepi in dolgi poleti. "Najboljši dnevi so četrtek, sobota in nedelja. V petek je tekma popoldan, ko piha veter od zadaj. Najboljši pa je seveda četrtek, ker je prvi dan in nekdo, ki gre na polno ima tam večjo priložnost, saj je takrat običajno nekaj več zaleta, nato se počasi znižuje. Dobra sta tudi sobota in nedelja dopoldan, če sije sonce, saj se razvije termični vzgornik. Upam, da bo vreme lepo in da bomo vsi nagrajeni."

Svoja zgodba je tudi krivulja leta. Medtem, ko je bila letos na tekmi v avstrijskem Kulmu ta nevarno visoka, je bila v Vikersundu na Norveškem ta zelo nizka, s čimer je bila varna, obenem pa je dolge polete omogočala le najboljšim. "Letos smo se odločili za bolj konzervativno varianto. Če bo možno, jo bomo seveda malo dvignili, kar bo omogočalo še lepšo tekmo."

Gros pravi, da nekih tablic za projektiranje letalnice ni. "So izkušnje in uporablja se metoda preizkusi in popravi. Na 90-metrski skakalnici smo prišli do tega, da skakalnice ne sledijo razvoju skokov in so neuporabne. Letalnice so še bolj komplicirane. Janez Gorišek pa razume letalnice in letenje. Razume jih tudi Bojan Jošt. Znanja imamo res veliko in upam, da je vse tako, kot smo si zaželeli. To bomo videli s prvim dobrim skokom, pred tem bomo s testnimi skoki preizkusili krivuljo leta in varnost."

Vsekakor si ne želi ponovitev Vikersunda. "Dobro so skakali le najboljši in tisti z odličnimi pogoji. Ostalim je nizka krivulja zagrenila življenje. Če letalec na prvih 100 metrih ne začuti prave pozicije, da lahko napade, nima možnosti. Če si nekaj višje, je to lažje. Tam je bila letalnica narejena za rekorde. Planica je drugačna. Letelo se bo nekaj višje, kar bo slabšim letalcem bolj prijazno. Sam zagovarjam tudi stališče, da naj bi imeli skakalci različne nalete." Prav na ta način naj bi v Planici dobili več poletov nad 200 metri. O tistih najdaljših bo odločalo vreme, trenutna forma, pa tudi vedno potreben kanček sreče.