minister, novo-mesto Svet24.si

Poklukar še ni zadovoljen s stanjem varnosti v ...

cg_solska_prehrana_1 Svet24.si

Na črnem seznamu šolskih kuhinj so hrenovke, ...

brinovc201401 Necenzurirano

Kriminalisti preiskujejo sumljiva izplačila ...

IMG-4189 Reporter.si

Sta Aleksandar Vučić in Zoran Janković ...

1juncaj Ekipa

Družina Junčaj tudi uradno prevzela Muro, ...

ana praznik Njena.si

Zakaj je Ana Praznik opustila zanesljivo službo?

Luka Dončić Ekipa

Brez spoštovanja: Američani močno udarili po ...

Magazin

Janja Garnbret bo glavna zvezda tekme v Kopru

Deli na:
Janja Garnbret bo glavna zvezda tekme v Kopru

Foto: Bobo.si

Konec tedna bodo prišli na račun ljubitelji športnega plezanja, ki je po zaslugi sijajnih uspehov na mednarodni sceni v Sloveniji vse bolj priljubljena športna panoga. Organizatorji pričakujejo več navijačev kot lani. Glavni magnet bo olimpijska šampionka Janja Garnbret, ki se ne želi odpovedati priložnosti za nastop pred domačimi navijači.

Koper še tretjič na najvišji ravni

Koper bo tretjič po vrsti gostil tekmovanje svetovnega pokala v težavnosti športnega plezanja. Najprej kot nadomestno prizorišče, potem ko je Mednarodna zveza za športno plezanje (IFSC) leta 2022 Kranj umaknila s koledarja tekmovanj.

Stena kranjske dvorane Zlato polje, kjer so od leta 1996 potekale tekme svetovnega pokala, je postala zastarela in ni več ustrezala tekmovalnim merilom. Nova priložnost za nadaljevanje uspešne slovenske zgodbe na najvišji ravni se je pokazala v Kopru. Na zunanji steni plezalnega centra Plus Climbing Koper je spomladi leta 2022 zrasla nova sodobna umetna stena, ki nudi odlične pogoje za izvedbo tekmovanj svetovnega kova.

Janja Garnbret glavni magnet za domače ljubitelje plezanja

Janja Garnbret bo nastopila tudi na tretji koprski izdaji tekmovanja. To bo njena zadnja tekma v sezoni, v kateri je v Parizu osvojila drugi naslov olimpijske prvakinje. Po OI si je vzela nekaj predaha, namesto na umetnih je plezala na naravnih stenah. Kot je dejala, je nekaj zahtevnih smeri v skali preplezala "za dušo".

Petindvajsetletnice ne skrbi, da vzdušje v Kopru ne bi bilo pravo. "Resnično upam in verjamem, da bo vzdušje letos še boljše kot zadnji dve leti. Slovenci smo znani po tem, da na športnih prireditvah naredimo fantastično vzdušje. Vem, da se bomo plezalke in plezalci potrudili, da priredimo pravi 'šov'."

Slovenska reprezentanca bo nastopila v 18-članski zasedbi, v ospredju bodo poleg Garnbret še Mia Krampl in Luka Potočar, od mlajše generacije pa velja izpostaviti junakinji nedavnega mladinskega SP, Jennifer Buckley in Roso Rekar.

Domača stena je za 18-člansko slovensko vrsto lahko obenem prednost in ovira

"Domača stena je zanesljivo prednost, ker steno poznajo," je pred tekmo dejal trener v slovenski reprezentanci Luka Fonda, gonilna sila plezalnega kluba Plus in tekmovanja v Kopru.

"Ne vem pa, če je to velika prednost. Imajo pa Slovenci prednost velike navijaške publike, ki nudi podporo, ki si jo vsak tekmovalec lahko samo želi. Če se z vsem tem, kar prinaša takšna tekma, ne znaš spoprijeti, pa to lahko pomeni tudi manjšo oviro. Na domačih tleh je težko tekmovati, glava je obremenjena drugače kot na primer v Šanghaju," pravi izkušeni trener.

Fonda je zadovoljen, da so v Kopru dokazali, da znajo pripraviti tekmo svetovnega pokala. "Vesel sem, kako se je vse skupaj razvilo iz začetnih sanj. Tako kot tekmovanje raste, raste tudi odgovornost in s tem povezane skrbi, ali smo sposobni zagotoviti logistično in ekonomsko podlago, vse dati pod streho, ni nam najlažje. Želel bi si, da bi takšna tekma, ki po mojem sodi med velika športna tekmovanja v naši državi, imela tudi morda malo bolj konkretno podporo."


Koprska tekma raste iz leta v leto, izziv za planinsko zvezo na dolgi rok tudi veliko tekmovanje

Finančni okvir dogodka znaša nekaj več kot 250.000 evrov, je dejal vodja organizacijskega odbora Matej Planko. Glavnino sredstev zberejo s prispevki sponzorjev, partnerjev dogodka, nekaj prispeva lokalna skupnost.

"Tukaj moramo tudi izpostaviti, da nam Mestna občina Koper nudi brezplačno uporabo športnih objektov, del prihodkov zberemo s prodajo vstopnic," je dejal Planko.

Organizatorji pričakujejo, da bodo letos z vstopninami pokrili 25 odstotkov sredstev. "Če bomo uspešni pri promociji, upam, da bomo ta delež še kaj dvignili. Kar na koncu zmanjka, pokrijemo iz proračuna Planinske zveze Slovenije."

Čeprav je Mednarodna zveza za športno plezanje IFSC leta 2022 za tri leta pravice za prenose tekem svetovnega pokala odstopila korporaciji Discovery Sports, pod okriljem katere deluje mreža Eurosport, organizatorji tekmovanj nimajo od tega nič.

"Lastnik mednarodnih televizijskih pravic je mednarodna zveza, ki je pravice prodala v paketu. Kdaj bo prišlo do tega, da bomo iz paketa televizijskih pravic nekaj deležni tudi organizatorji, bomo videli. Za zdaj je tako: če hočeš organizirati tekmo, moraš plačati mednarodni zvezi," je pojasnil Planko.

Pristojbina IFSC za organizacijo tekme znaša dobrih 30.000 evrov, treba je kriti tudi sredstva za protidopinški program v višini 6000 evrov, ter prispevati dodatek za trajnost in podobno ter tudi nagradni sklad v višini 30.000 evrov.

"Že na začetku imaš od 60 do 65 tisoč evrov fiksnih stroškov, pa se še nisi začel pogovarjati o drugih stroških. Tudi z vključevanjem zaposlenih na planinski zvezi se trudimo projekt izpeljati zelo skromno in racionalno," še pravi Planko.

Organizatorji pričakujejo potrditev koprske tekme do 2027

Koper ostaja trdno zasidran na tekmovalnem koledarju IFSC. Pričakujejo, da bodo septembrski termin potrdili vse do leta 2027. Želijo pa se potegovati tudi za organizacijo prvenstev, saj imajo možnosti za prirejanje tekem v vseh treh disciplinah - težavnosti, hitrosti in balvanih.

Obstajala je zamisel, da bi se Slovenija potegovala za organizacijo tretjega večpanožnega EP po Glasgowu (2018) in Münchnu (2022). To naj bi bilo leta 2026.

"Ena od idej je bila kandidatura Slovenije za večpanožno evropsko prvenstvo. Določeni razgovori so potekali v tej smeri. Če bi prišlo do uresničitve ideje, bi bilo športno plezanje ena od športnih disciplin, ampak za zdaj ni nič konkretnega. Glede na časovnice se mi zdi, da se to precej oddaljuje. Je pa gotovo tudi planinski zvezi na daljši rok izziv organizacija večjega tekmovanja v športnem plezanju," je sklenil Planko.