mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Jakov Fak zmagovalec zadnje tekme sezone v Hanti Mansisku

Deli na:
Jakov Fak zmagovalec zadnje tekme sezone v Hanti Mansisku

Foto: Reuters

Slovenski biatlonec Jakov Fak je na zadnji tekmi sezone svetovnega pokala v Rusiji posegel prav na vrh. Brez zgrešenega strela je slavil na preizkušnji s skupinskim startom v Hanti Mansisku ter tako na lep način zaokrožil nedeljo, v kateri so se na stopničke povzpeli še njegovi zimski športni kolegi Jurij Tepeš, Peter Prevc in Tina Maze.

Fak je tako na najboljši način končal sezono, v kateri je pred koncem posegel še po najvišji stopnički tudi na svetovnem prvenstvu - v Kontiolahtiju je dobil prav preizkušnjo s skupinskim startom. In tudi danes je zablestel v tej disciplini, tekmece je umiril z natančnim strelskim nastopom in dobrim tekom, tako da so mu na koncu vsi, vključno z domačim junakom Antonom Šipulinom, morali čestitati za šesto posamično zmago na tekmah najvišje ravni v karieri.

V tej sezoni je pred preizkušnjo v Hanti Mansisku na najvišjo stopničko stopil še dvakrat v Novem Mestu, nekoliko starejše pa so njegove zmage iz Holmenkollna (2014), Pokljuke (2012) in Hochfilzna (2012).

Nastop Faka je bil vrhunski, s tem pa je prišel tudi do skupno tretjega mesta v skupnem seštevku svetovnega pokala, kar je največji uspeh slovenskega biatlona. Skupni zmagovalec svetovnega pokala je postal Francoz Martin Fourcade, ki je sezono končal pri 1042 točkah, drugi je Šipulin (978), Fak jih je na 25 tekmah zbral 883.

"Tekmo sem, glede na zdravje, naredil predvsem na strelišču, kjer nisem zgrešil nobene tarče. Tek sem držal nekako na ravni, ki mi je še omogočala udobno počutje. Zelo sem si želel te zmage in jo tudi dosegel. Slabo sem spal, že na ogrevanju se nisem dobro počutil in če to ne bi bila zadnja tekma sezone, sploh ne bi nastopil," je po tekmi oteževalne okoliščine na poti do uspeha opisal Fak. "Ko pa enkrat startaš, je seveda vse drugače, adrenalin v telesu poskrbi, da tekmuješ najbolje, kot zmoreš. Lepo se je izšlo za zaključek sezone," je še dodal in pojasnil, da je slabše počutje verjetno posledica slabe prehrane v hotelu, saj slovenska ekipa v Sibiriji ni imela svojega kuharja, tako kot na SP na Finskem.

"Stopničke v skupnem seštevku so bile eden od mojih ciljev za sezono in uvrstitev med prve tri je še eden od mejnikov slovenskega biatlona. Ko sedaj pogledam nazaj, si mislim, da bi bil lahko tudi še višje in k temu si bom prizadeval v naslednjih sezonah. Zdaj vidim, da lahko držim visoko formo skozi celotno sezono in s tremi zmagami sem več kot zadovoljen," je celotno sezono ocenil Fak.

Danes je sicer za Šipulinom, ki je zaostal deset sekund ob dveh zgrešenih strelih, tretje mesto na tekmi pripadlo Norvežanu Tarjeiju Boeju (+ 12,5/1).

S tekmo s skupinskim startom za biatlonke pa se je nato v Hanti Mansisku tudi končala sezona svetovnega pokala 2014/15. Zadnjo posamično zmago je dosegla Nemka Laura Dahlmeier, ki je brez zgrešenega strela ugnala Čehinjo Gabrielo Soukalovo za sedem sekund. Francozinja Marie Dorin Habert, ki je zgrešila dvakrat, je bila tretja (+ 19,9). Edina slovenska predstavnica Teja Gregorin je končala na 15. mestu (+ 1:59,5/3). Skupne zmage v svetovnem pokalu se je prvič v karieri razveselila Belorusinja Darja Domračeva, ki je bila danes četrta.

"Videti je, da res prihajam k sebi, saj se je na koncu še kar nekako izšlo. Na prvem streljanju stoje sem sicer po nepotrebnem čakala in dva strela sta šla mimo tarč, za zadnji strelski postanek pa sem se zbrala in naredila ničlo. Že v zasledovanju sem se čutila močnejšo, skupinski start pa je bil sploh uspešen, glede na bolezen v zadnjem obdobju," je zadnji nastop v svetovnem pokalu ocenila Gregorinova.