zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Izšel obsežen popis Avsenikove glasbe

Deli na:
Izšel obsežen popis Avsenikove glasbe

Foto: Bobo

Založba Avsenik je junija letos pod naslovom Zlati zvoki izdala obsežen katalog Avsenikove glasbe od leta 1953 do leta 2016. Avtor 400 strani dolgega popisa avtorskega opusa bratov Slavka in Vilka Avsenika je Aleksi Jercog, knjigo pa bodo v Begunjah na Gorenjskem predstavili danes ob 17. uri.

Diskografski del dvojezične, slovensko - nemške knjige obsega albume in plošče, drugi del pa sestavlja katalog skladb. Sledita zgodovina in bibliografija. Kot so prepričani v založbi Avsenik, kjer so ureditev kataloga zaupali Jercogu kot dolgoletnemu prijatelju Avsenikove glasbe, knjiga predstavlja neprecenljiv vir podatkov za strokovnjake in vse ljubitelje Avsenikove glasbe.

Pri urejanju knjige so sodelovali tudi družina Avsenik in zbiratelji njihove glasbe. Šlo je za obsežen projekt, saj je bilo potrebno določene plošče še pridobiti in jih na pravilen način popisati, so za STA pojasnili v Galeriji Avsenik - Hohner, kjer zaključujejo tudi prenovo Avsenikovega muzeja v Begunjah.

Zamisel, da bi v knjižni obliki objavili katalog skladb, diskografije in bibliografije vseh stvaritev bratov Slavka in Vilka Avsenika, se je porodila pred tremi leti ob proslavljanju 60-letnice Avsenikove glasbe. Delo je terjalo veliko zbiranja, preverjanja in sistematizacije podatkov, je v uvodniku knjige, ki je izšla leto dni po smrti Slavka Avsenika, zapisala njegova vdova Brigita Avsenik.

"Pobuda za objavo knjige so bila tudi številna vprašanja o ploščah, njihovi vsebini, zasedbi Avsenikovega ansambla in še o marsikateri drugi podrobnosti, ki smo jih vseskozi prejemali od ljubiteljev in naših obiskovalcev. Zato smo se potrudili, da bi ta publikacija zapolnila to vrzel in vsebovala čim bolj izpopolnjene in ažurne podatke o Avsenikovi glasbi od začetkov daljnega leta 1953 pa vse do danes," je poudarila.

"Delo bratov Avsenik ter njunega ansambla je tako navdihujoče, da številne glasbenike doma in po svetu še vedno spodbuja k poustvarjanju njune glasbe, iskanju nadaljevanja v okviru lastne ustvarjalnosti in razveseljevanju poslušalcev," je zapisal Slavko Avsenik ml. Kot je poudaril, je zapuščina velika, knjiga pa zelo pomembna za številne odgovore na vprašanja, ki se bodo porajala poslušalcem, glasbenikom in raziskovalcem.

Jercog je prepričan, da je Avsenikova glasba izjemno veliko bogastvo, katerega pomena se morda včasih ne zavedamo v pravi meri. "To bogastvo bo trajno, neminljivo, večno in bo preživelo še druge mode, trende in žanre, kot jih je sicer doslej. Avsenikove melodije so postale del našega vsakdana; so zvoki, ki nas, zdaj poskočno zdaj otožno, božajo že več kot šest desetletij in so, navsezadnje, del nas samih," je poudaril avtor.