slabost Svet24.si

Celje, pozor: 47 ljudi iskalo zdravniško pomoč ...

Ragnitz, neznan plin Svet24.si

FOTO: Alarm streljaj od slovenske meje, na nebu se...

Branko Marinič Necenzurirano

Župan skriva, komu je prodal zemljo, ki jo ...

ales-primc_bobo Reporter.si

Še en Primčev referendum ni mogoč: pozno ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Presenečenje! Eden najboljših Slovencev se ...

vid2 Odkrito.si

Vid Valič - Ko te preveč ženskih imen spomni na...

nzs tk Ekipa24.si

NZS na pomoč pri predsedniških volitvah! ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Izid knjige Titova velika prevara: Kako je Tito zavajal Churchilla

Deli na:
Izid knjige Titova velika prevara: Kako je Tito zavajal Churchilla

Foto: Wikimedia

Dobivamo sodobno knjigo, ki je slovenski družbi potrebna, je na današnji predstavitvi knjige britanskega novinarja Petra Battyja z naslovom Titova velika prevara: Kako je Tito zavajal Churchilla povedal zgodovinar Stane Granda. Ob tem je izrazil upanje, da bo knjiga spodbudila nadaljnje študije slovenske zgodovine.

Avtor knjige Batty, ki je delal kot časopisni novinar, nato odšel na BBC, kasneje pa ustanovil tudi svojo koprodukcijsko družbo, se zaradi bolezni današnje predstavitve knjige v Ljubljani ni udeležil. Njegove ugotovitve je strnil urednik knjige Metod Berlec.

Kot je pojasnil, avtor ugotavlja, da je bil "Tito človek, ki je med drugo svetovno vojno preslepil britanskega predsednika, zagrizenega protikomunista, da je namenil svojo popolno podporo partizanom in ukinil vso pomoč protikomunističnim silam, ki so se upirale Nemcem v Jugoslaviji". Spletka je bila po njegovem mnenju tako uspešna, "da je bil presenečen celo Stalin, ki je budno spremljal dogajanje na svojem balkanskem dvorišču," je povedal Berlec.

Da je tako dolgo trajalo, da je vsa zgodba prišla na dan, je po avtorjevem mnenju posledica "usklajenega prikrivanja generacije, ki je imela lastne interese, da je ohranjala mite okoli Tita, ki jih je sama pomagala ustvariti". In BBC je po njegovem mnenju tu igral protislovno vlogo.

Predstavitve knjige sta se udeležila tudi zgodovinarja Andreja Valič Zver in Stane Granda. Slednji je med drugim ocenil, da je izdaja knjige izjemno pomembna, ker "se v zadnjem času zgodovinska resnica vse bolj umika politiki". Obenem je menil, da gre za zgodovinsko knjigo, v kateri se morebiti ne bomo z vsem strinjali, a vendarle je ta po njegovem mnenju slovenski družbi potrebna.

Granda je v zvezi z naslovom knjige izrazil mnenje, da je bil Churchill prebister, da bi ga Tito prevaral. Churchillu je bila po mnenju Grande prioriteta Grčija in Italija, v Jugoslaviji pa je igral igro, ki se mu preprosto ni izšla.

Valič Zverova pa je med drugim menila, da "gre za nujno potrebno osvetlitev pomembnega poglavja iz druge svetovne vojne in literaturo, ki se ji bo ob vsakem ocenjevanju Brozove vloge in njegovega mojstrstva v prevarantstvu težko izogniti in s tem izogibanjem tvegati enostranske ocene dogajanja v preteklosti".

Knjiga je v sodelovanju z inštitutom Karantanija izšla pri založbi Nova obzorja, izvirnik pa je izšel leta 2011 v Veliki Britaniji. Spremno besedo k slovenski izdaji je napisal Peter Starič, sama knjiga pa zajema več fotografij, kot jih ima izvirnik. V slovenščino jo je prevedel Niki Neubauer. Knjiga ima 380 strani in je zaradi svoje vsebine zanimiva za širšo slovensko javnost, so si bili enotni govorniki na današnji predstavitvi.