900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Izganjalec hudiča, pater klaretinec in fenomen na glasbeni sceni - intervjuji v poletni številki MAGAZINA, ki prinaša tudi reportaži iz kartuzije Pleterje in primorskih vasi v Prekmurju ter še kopico drugega branja

Deli na:
Izganjalec hudiča, pater klaretinec in fenomen na glasbeni sceni - intervjuji v poletni številki MAGAZINA, ki prinaša tudi reportaži iz kartuzije Pleterje in primorskih vasi v Prekmurju ter še kopico drugega branja

Reporter Magazin, poletje 2020 - Foto: Naslovnica

Poletje je čas za dobro branje, ne samo knjig, tudi Reporter Magazina, posebne izdaje revije Reporter, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov.

Luka Basi, ki je na naslovnici poletnega Reporter Magazina, je fenomen in zadnje čase najbolj vroče blago na slovenski glasbeni sceni. Slovenec, ki izvaja hrvaško glasbo, priljubljen pa je tako doma kot pri naših južnih sosedih. Nastopa pod umetniškim imenom, v resnici je Matej Prikeržnik, po rodu z Raven na Koroškem. Pred koronakrizo so bili njegovi koncerti razprodani, po okriljem produkcijske ekipe Raay Music niza eno uspešnico za drugo, videospoti njegovih pesmi na youtubu pa dosegajo milijone ogledov. Za to poletje Basi pripravlja duet s kraljico Balkana Nedo Ukraden. »V zibelki so mi namesto uspavank predvajali Oliverja Dragojevića, in tako se je potem vse skupaj začelo,« pravi Basi/Prikeržnik v intervjuju za tokratni Magazin in doda, da je vedno bil in bo ponosni Korošec.

Foto: Reporter Magazin, poletje 2020 - Luka Basi

»Čeprav sem odraščal v okolici Ptuja in sem pasel krave na Hajdini, kar je na začetku antične Petovione, o njegovi zgodovini nisem veliko vedel, v še enem intervjuju prizna pater klaretinec Branko Cestnik, ki je na lanskem knjižnem sejmu presenetil in navdušil z literarnim prvencem, zgodovinskim romanom Sonce Petovione, letos pa se je ta uvrstil v velike finale tekmovanja za najboljši roman preteklega leta. Cestnik nam je v pogovoru razkril, da nastaja že nov roman – pripoved o škofu Viktorinu Ptujskem, saj mu je pisanje med karanteno šlo kar dobro od rok.

Na tretji intervju pa smo povabili še enega zanimivega sogovornika – patra Petra Vrabca, ki opravlja službo uradnega eksorcista novomeške škofije. V frančiškanskem samostanu v dolenjski metropoli sprejema vse, ki so jih obsedli zli duhovi. »Včasih potrebujem pomočnike, da držijo ljudi, da ne bi skočili vame,« nam je pripovedoval o svojih seansah izganjanja hudiča.

Foto: Reporter Magazin, poletje 2020 - Kartuzija Pleterje

Ostajamo na Dolenjskem. Tik pod obronkih Gorjancev ležijo Pleterje, kjer že od leta 1403 stoji samostan, v katerega so prišli skrivnostni in molčeči beli menihi – kartuzijani. Od takrat so minila že stoletja, a beli menihi še vedno vztrajajo v odročni samoti. Za zunanje obiskovalce so kartuzije še vedno trdno zaprt svet. Trenutno v kartuziji živi 13 redovnikov iz sedmih držav. Sprejel nas je vodja posestva, agronom Jože Simončič, ki v kartuziji dela že 30 let. V samostanu se ponašajo z vinsko kletjo, ki je verjetno ena najstarejših kleti v Sloveniji. Imajo tudi prodajalno, v kateri lahko obiskovalci kupijo samostanske pridelke in izdelke. Najbolj znan izdelek kartuzije je znamenita pleterska hruška.

Slovenija ima obliko kokoši, mi pa smo bili v njenem kljunu in od tam napisali zanimivo reportažo o primorskih vaseh v Prekmurju, kamor so Primorci in Istrani pred skoraj sto leti pribežali pred fašizmom. »Še vedno nas imajo za begunce, čeprav tukaj živi že peta generacija,« pravi predsednik njihovega društva Stanko Bensa.

Zaradi koronakrize bo časa za raziskovanje skritih kotičkov prelepe Slovenije to poletje več kot dovolj. Letos si bodo lahko mnogi s turistični boni vsaj za dan, dva ali tri privoščili nekaj, česar si sicer ne bi. Oddih v sanjskih vilah na Primorskem, ob Blejskem jezeru, v Prekmurju, na obrobju Ljubljane in drugod po Sloveniji. Preverili smo, kaj je na voljo, kakšne so cene in kaj vas čaka v teh oazah miru stran od vsakodnevnega vrveža.

Poletje pa je tudi čas za dobro branje, ne samo knjig, tudi Reporter Magazina.

Foto: Reporter Magazin, poletje 2020 - Luksuz za vavčerje

VSEBINA NOVE ŠTEVILKE REPORTER MAGAZINA

ZGODBE

POČITIŠKE VILE – Okus luksuza za »navadne« Slovence

BEGUNCI V LASTNI DRŽAVI – Primorska na kljunu Prekmurja 

KARTUZIJA PLETARJE – Samotarji pod Gorjanci 

KNJIGE – Poletno branje 2020

LJUDJE

PATER KLARETINEC – Branko Cestnik o zgodovinskim romanom Sonce Petovione  

IZGANJALEC HUDIČA  – p. Peter Vrabec, uradni eksorcist novomeške škofije 

GLASBENI FENOMEN – Luka Basi, Slovenec, ki izvaja hrvaško glasbo   

KAJ POČNE DANES? – Bojan Traven, televizijec  

STIL

RECEPTI – Hotel v domači kuhinji   

MODA – Retro poletje 

NADALJEVANKE – Serije, ki so obnorele televizijo

EROTIČNA ZGODBA – Mlajši so »okusnejši«