Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Francoska ministrica: Tisočkrat se opravičujem za spor glede nutelle

Deli na:
Francoska ministrica: Tisočkrat se opravičujem za spor glede nutelle

Foto: Reuters

Francoska ministrica za okolje Segolene Royal se je včeraj opravičila zaradi svojega poziva, naj ljudje prenehajo jesti nutello, ker prispeva h krčenju gozdov in podnebnim spremembam. "Tisočkrat se opravičujem za spor glede nutelle," je zapisala na svojem uradnem računu na Twitterju.

Opravičilo je povezano z njenimi izjavami v pogovoru za francosko televizijo, ko je dejala, da bi morali prenehati jesti nutello, ker je narejena iz palmovega olja - sestavine, zaradi katere se priljubljen lešnikov namaz lepo maže na kruh. Kot je zatrdila, so plantaže palm zrasle tam, kjer so bili nekoč gozdovi, kar je povzročilo znatno škodo okolju.

V Italiji, od koder prihaja družba Ferrero, ki proizvaja nutello, so bili ob izjavah francoske ministrice ogorčeni. Iz Ferrera so sporočili, da pri nabavi palmovega olja - večina ga prihaja iz Malezije - ravnajo odgovorno.

Oglasili so se tudi številni italijanski politiki in mediji ter stopili v bran tega proizvoda "italijanske izvrstnosti". "Segolene Royal naj pusti pri miru italijanske izdelke. Meni nocoj: kruh in nutella," je tvitnil italijanski minister za okolje Gian Luca Galletti.

Žena italijanskega premierja Mattea Renzija Agnese je skupaj s hčerko obiskala nutellino stojnico na svetovni razstavi Expo v Milanu, kjer sta si privoščili palačinko s tem lešnikovim namazom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več italijanskih politikov je pozvalo Royalovo, naj se opraviči, italijanski poslovni časnik Il Sole 24 Ore pa je zapisal, da je "križarska vojna" francoske ministrice trapasta in da se z bojkotom nutelle krčenje gozdov ne bi zmanjšalo.