Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Francoska filmska akademija na udaru zaradi Polanskega

Deli na:
Francoska filmska akademija na udaru zaradi Polanskega

Foto: arhiv Reporterja

Izbira poljskega režiserja Romana Polanskega za predsedovanje letošnji podelitvi francoskih filmskih nagrad cezar je izzvala protest feministk.

Gibanje Osez le feminisme (Drznite si feminizem) je odločitev Francoske filmske akademije označilo za sramotno. Polanskega namreč zaradi odnosa z mladoletnico leta 1977 preganjajo že več desetletij.

Polanski naj bi nagovoril udeležence slovesnosti 24. februarja v dvorani Pleyel v Parizu, nato pa besedo predal gostitelju, ki še ni določen.

Izročitev Polanskega že več desetletij terjajo ZDA zaradi spolnega odnosa, ki ga je imel takrat 43-letni Polanski s tedaj 13-letno Samantho Gailey v Los Angelesu po nekem fotografiranju. Pred dejanjem naj bi Gaileyjevo tudi omamil. Polanski se je sojenju izognil tako, da je priznal spolni odnos z mladoletnico, vendar je nato zaradi bojazni pred kaznijo zbežal iz ZDA.

Leta 2009 so ga na podlagi ameriške tiralice aretirali na züriškem letališču. Po desetih mesecih, ki jih je deloma preživel v hišnem priporu v svoji hiši na obrobju Gstaada, so julija 2010 švicarske oblasti zavrnile njegovo izročitev ZDA in ga izpustile na prostost.


Nazadnje je poljsko vrhovno sodišče decembra zavrnilo njegovo izročitev ZDA. Režiser je tedaj izjavil, da se bo "končno lahko počutil varnega v svoji lastni državi". Pred tem je izročitev Polanskega ZDA oktobra 2015 zavrnilo že sodišče v poljskem Krakovu. Danes 83-letni francosko-poljski državljan Polanski sicer trenutno živi v Franciji, ki ne izroča svojih državljanov drugim državam. Tudi če bi se poljska sodišča odločila za njegovo izročitev, bi ga tako lahko v ZDA poslali le, če bi stopil na poljska tla.

Odločitev, da bo predsedoval letošnji podelitvi cezarjev, pa je močno razjezila ženske skupine, ki prek družbenih omrežij pozivajo k bojkotu ogleda podelitve nagrad. Gibanje Drznite si feminizem pa poziva tudi k protestu na ulici. "Zelo smo jezni," besede predstavnice gibanja za stike z javnostmi Claire Serre-Combe povzema AFP. "Tega ne moremo dopustiti," je dodala.

Izbiro Polanskega za predsedovanje na letošnji podelitvi cezarjev je označila kot omalovaževanje žrtev posilstva. "Nekateri menijo, da je velik filmar in da je vse relativno. Vendar pa kakovost njegovega dela ne šteje nič, če jo soočimo z zločinom, ki ga je zagrešil, z njegovim begom pred pravico in njegovim odklanjanjem tega, da bi se soočil s svojo odgovornostjo," je še povedala.

Predsednik akademije Alain Terzian je sicer Polanskega označil kot režiserja "nenasitne estetike". Nekdanja francoska ministrica za kulturo Aurelie Filipetti pa se mu je postavila v bran kot velikemu režiserju, ki mu je treba dovoliti, da predseduje podelitvi nagrad. "Gre za nekaj, kar se je zgodilo pred 40 leti. Ne moremo tega dogodka na plano potegniti vsakič, ko govorimo o njem," je dejala.

Kot še piše AFP, pa je ironija, da je največji favorit letošnjih cezarjev prav film Ona. Film prinaša zgodbo Michelle, ki postane žrtev spolnega napada, ki pa se s travmatično izkušnjo spoprime na svoj način. Na letošnji podelitvi zlatih globusov je Ona odnesel globus za najboljši tujejezični film, Isabelle Huppert pa je za lik Michelle dobila zlati globus za glavno žensko filmsko dramsko vlogo.