pištola Svet24.si

V Mariboru so po sporu med 56-letnikom in ...

prometna-nesreča, avto Svet24.si

Foto: V Radečah z avtom s ceste in na streho

1713869038-dsc7853-01-1713868842327 Necenzurirano

Tretja os: Dars izločil Turke, ki gradijo ...

urska bacovnik jansa bobo Reporter.si

Je Urška Bačovnik Janša vedela, kako grozljive ...

doncic Ekipa24.si

Uau! Dončiću v roke ena od najprestižnejših ...

Lorella Flego, Mario Galunič - naslovka Revija Stop

Lorella Flego in Mario Galunič: 25 let trajajoča...

milicJPG Ekipa24.si

Linčajte Sekulića, linčajte mene, a vsak rabi ...

Magazin

Francija pokazala prstan Ivane Orleanske, dvomi o pristnosti

Deli na:
Francija pokazala prstan Ivane Orleanske, dvomi o pristnosti

Foto: Timeline Auctions

V tematskem parku v departmaju Vendee na zahodu Francije so v nedeljo pokazali prstan, za katerega verjamejo, da je pripadal slavni Ivani Orleanski, čeprav zgodovinarji še vedno dvomijo v njegovo pristnost. Zgodovinski tematski park Puy du Fou v omenjenem departmaju je prstan kupil prejšnji mesec na dražbi v Londonu, zanj je odštel 376.833 evrov.

Prstan so na nedeljski slovesnosti, ki je pritegnila okrog 5000 radovednežev, pokazali v oblazinjeni leseni skrinjici ob spremstvu častne straže.

"Vrnil se je del Francije. Prstan se je vrnil v Francijo in bo tu ostal," je množici povedal ustanovitelj parka Philippe de Villiers.

Pozlačen srebrni prstan se je domnevno skoraj šest stoletij nahajal v Veliki Britaniji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Laboratorij v Oxfordu ga je datiral v 15. stoletje, toda zgodovinski dokumenti, ki so bili zraven, še niso potrdili, da je resnično pripadal znameniti francoski junakinji. "Ti so šele začetek raziskovanja," je povedala strokovnjakinja Vanessa Soupault, ki je potrdila sledi zlata pod površjem prstana.

Nakit ima vgravirane tri križe in napis "JHS-MAR", kar pomeni Jezus-Marija. To ustreza opisu, ki so ga zabeležili na sojenju proti Ivani Orleanski leta 1431, ko je sodišču povedala, da so ji prstan podarili starši.

V tematskem parku domnevajo, da bi prstan v zadnjih 200 letih lahko deloma povečali in spremenili. Mnogi zgodovinarji pa v njegovo pristnost dvomijo, ker njegova pot skozi zgodovino ni popolnoma jasna.

Prstan so domnevno zaplenili Burgundci, tik preden so Ivano Orleansko, ki se je borila proti angleški prevladi Francije v stoletni vojni, izročili Angležem. Pristal naj bi v rokah winchestrskega nadškofa Henryja Beauforta, ki je bil navzoč pri njenem sojenju. Od takrat naj bi ostal v Veliki Britaniji.

Vodja arhiva Ivane Orleanske Olivier Bouzy pa je povedal, da naj bi se prstan domnevno vrnil v Francijo že prej. V 50. letih prejšnjega stoletja je francosko-angleški zdravnik James Hasson trdil, da ga je kupil in predstavil v okolici Francije. Strokovnjaki v tistem času so sicer izrazili dvom o njegovi avtentičnosti.

Težava je po poročanju AFP tudi v tem, da obstoji več primerkov prstana. V 20. letih prejšnjega stoletja je obstajala celo tombola, katere nagrada je vsebovala različice prstana.

Ivano Orleansko so sežgali na grmadi. Postala je simbol francoskega upora, katoliška Cerkev pa jo je kasneje razglasila za svetnico.