Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Erdogan se brani očitkov, da ima v predsedniški palači zlate straniščne školjke

Deli na:
Erdogan se brani očitkov, da ima v predsedniški palači zlate straniščne školjke

Foto: Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan očitno kritik ne sprejema preveč dobro. Odločil se je namreč za tožbo opozicijskega voditelja Kemala Kilicdarogluja, ki je predsedniku Turčije očital, da je uporabil davkoplačevalski denar, da je v predsedniški palači, ki ima 1115 sob, potratno okrasil kopalnice, v kateri naj bi imel zlate straniščne deske.

Erdoganov odvetnik je za turške medije povedal, da bo njegova stranka Kilicdarogluja tožila zaradi obrekovanja in bo zahtevala odškodnino.

Kilicdaroglu, vodja opozicijske Republikanske ljudske stranke, medtem že poskuša rešiti svojo kožo. V ponedeljek je v intervjuju zanikal, da je izrazil trditve, da so v predsedniški palači dejansko pozlačene školjke. Pojasnil je, da je s tem izrazil splošno kritiko na račun razkošnega življenja vodilnih v državi, poročanje turških medijev povzema srbska tiskovna agencija Tanjug.

Erdogan je že v ponedeljek opozicijo pozval, naj obišče kopalnice predsednike palače, da se na lastne oči prepriča, da v njih ni zlatih školjk. Ob tem je zatrdil, da bo odstopil, če se slučajno kakšna najde.

Ogromno in razkošno novo predsedniško palačo so ob velikem vladnem pompu in kritikah opozicije odprli lani. Stala naj bi več kot 400 milijonov evrov. Turško vrhovno upravno sodišče je sicer pred dnevi odločilo, da je bila palača v Ankari nezakonito zgrajena v zaščitenem naravnem parku. Gradbeno dovoljenje za palačo je bilo tako naknadno preklicano.

Ni še jasno, kakšen vpliv bo imela odločitev sodišča na usodo palače, saj je od leta 2011 proti gradnji palače razsodilo že več sodišč, a je Erdogan njihove odločitve ignoriral.