tat, tatvina, trgovina Svet24.si

Otroci in odrasli skupaj kradli: v petek dopoldne ...

toča, uničen pridelek, škoda, Svet24.si

Zadnje neurje s točo bi lahko omilili, a je na ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

nogomet slovenija - srbija Ekipa24.si

Dan D za Slovence! V Kölnu obračun z Anglijo za ...

Foto 1 Njena.si

Žena slovenskega pevca zaradi raka umrla stara 33...

doncic af Ekipa24.si

Slovenci danes v polnih Stožicah proti Litvi! Bo ...

Magazin

Charlie Hebdo se po terorističnem napadu koplje v denarju

Deli na:
Charlie Hebdo se po terorističnem napadu koplje v denarju

Foto: Reuters

Preživetje francoskega satiričnega tednika Charlie Hebdo, ki je bil v začetku meseca tarča terorističnega napada, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi, je vsaj v finančnem smislu zagotovljeno. S prodajo zadnje številke bo navedbah založniških krogov zaslužil več kot 10 milijonov evrov. Število naročnikov je naraslo s 7000 na več kot 120.000.

Prvo številko časnika po krvavih napadih na redakcijo so natisnili v rekordnih sedmih milijonih izvodov. Ob ceni treh evrov za izvod bodo šli prihodki od prvega milijona v celoti tedniku, saj se je distribucija solidarnostno povsem odpovedala svojemu deležu. Od preostale naklade pa tednik kot običajno računa na okoli 40-odstotni delež prihodkov, v današnji izdaji poroča nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Ob tem je število naročnikov s 7000 naraslo na občutno več kot 120.000, je povedal eden od preživelih članov uredništva Patrick Pelloux. To je komajda predstavljivo, saj so nekdaj od sreče skakali do stropa, če so dobili 50 novih naročnikov, konec lanskega leta pa niso več vedeli, kako bodo plačali vse sodelavce, je dodal.

Poleg navedenega je francoski sklad za pluralnost medijev od 21.000 posameznikov prejel donacije v višini 1,4 milijona evrov, navajajo francoski mediji. Kulturno ministrstvo naj bi sprostilo še milijonov evrov. Velik interes bralcev se dnevno odraža v dolgih vrstah pred kioski, med kupci tednika pa so tudi velika podjetja, kot je Air France, ki naj bi za svoje potnike naročil 200.000 primerkov. Finančno pomoč so poleg tega prispevala podjetja, kot sta Google in Ebay.

Na naslednjo številko Charlieja Hebdoja bo treba za zdaj počakati. Preživeli napada si nameravajo namreč vzeti dvotedenski odmor, tako da bi lahko časnik znova izšel 4. februarja. Mesto ubitega odgovornega urednika Stephana Charbonniera naj bi v prihodnje zasedel 48-letni Laurent Sourisseau, ki je bil v napadu ranjen v ramo, a je pri zadnji številki že sodeloval iz bolnišnice, navedbe francoskih medijev še povzema FAZ.