Foto1 Svet24.si

Pomurski policisti iščejo ukraden traktor

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

tomaž-ročnik Necenzurirano

Enemu najbogatejših Slovencev rubijo vilo na Krku

Tanja Starič, Rosvita Pesek,  Igor E Reporter.si

Katastrofalna gledanost TV Slovenija: še ko sta ...

Luka Dončić, Mirjam Poterbin Ekipa24.si

Ste jo videli? Dončićeva mama na parketu v ...

Marylin ni mogla brez čudežnih injekcij, ki so delovale tudi na njeno psiho Odkrito.si

Vse je bilo v njegovih rokah ... Tudi ona

ilicic boks Ekipa24.si

Bi lahko zamenjal kariero? Iličić pokazal nekaj ...

Magazin

Čas je za fantastiko v Ljutomeru

Deli na:
Čas je za fantastiko v Ljutomeru

Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. - Foto: Niko Časar

V Ljutomeru se bo danes začel vsakoletni Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. V 20. izdaji bodo prikazali 31 dolgometražnih in 37 kratkih filmov iz 21 držav, častni gost bo režiser Slobodan Šijan, ki se mu bodo poklonili z retrospektivo in ploščo na Prleškem pločniku slavnih. V letošnjem programu sta dva slovenska žanrska filma.

Večino programa je kuriral Marko Mehtsun, ki je v glavni tekmovalni program, v katerem se celovečerni filmi potegujejo za nagrado hudi maček, uvrstil pet celovečercev. To so francoski film Ugriz v režiji Romain de Saint-Blanquata, turški film Pogreb Orcuna Behrama, italijanski film Vodnjak Federica Zampaglioneja, španski film Ti nisi jaz, ki sta ga režirala Marisa Crespo in Moises Romera, ter francosko-belgijska koprodukcija Jedec duš režiserjev Alexandrea Bustilla in Juliena Mauryja.

Nekatere režiserje pričakujejo tudi v Prlekiji, kjer se jim bosta po napovedih pridružila še srbski režiser Mladen Djordjević, avtor kultne klasike Življenje in smrt porno tolpe, ki bo predstavil svoj novi film Delavski razred odhaja v pekel, ter luksemburški režiser Loic Tanson.

Šijan, ki prav tako prihaja na festival, se je na filmu proslavil z mojstrovinami, kot so Maratonci tečejo zadnji krog, Kako so me idioti sistematično uničili ter Kdo neki tam poje in Davitelj proti davitelju, prežetimi z značilnim črnim humorjem. V Ljutomeru je leta 2007 prejel častnega hudega mačka, tokrat pa se mu bodo poklonili z zvezdo na Prleškem pločniku slavnih in z retrospektivo restavriranih različic zadnjih dveh omenjenih filmov.


Na programu festivala, ki se bo sklenil v soboto, sta tudi dva slovenska žanrska filma: Jama, ki ga je režiral Dejan Babosek, in Pa tako lep dan je bil, katerega scenarij in režijo podpisuje Perica Rai.

Tekmovalni so še programi kratkih filmov, glasbenih dokumentarcev ter evropskih fantastičnih kratkih filmov. Poleg filmskega programa bo festival obsegal še delavnice, javne pogovore z umetniki, zabavni program s koncerti, povorko zombijev in kulinarični progam z vinsko ponudbo, ki se prav tako poteguje za nagrado.

Programski vodja Tomaž Horvat je v intervjuju za STA ocenil, da festival brez ogromnega entuziazma celotne ekipe gotovo ne bi obstajal. "A ta entuziazem zahteva vedno več garanja, še posebej, ker se trudimo festival razvijati in nadgrajevati, kar je ob vsesplošni rasti stroškov in manjšanju proračuna vse težje."

Ker festival poteka na periferiji, se soočajo tudi s pomanjkanjem primerne infrastrukture, sodelujočih javnih kulturnih zavodov in turističnih nastanitev. Prepričan pa je, da so občinstvo in ustvarjalci gotovo na strani žanrskega filma, zato upa, da bodo sčasoma to spoznale in ustrezno podprle tudi filmske institucije.