dominika švarc pipan, maša kociper, branko lobnikar Svet24.si

Dodatno poročilo Lindava o morebitnih političnih...

ruski državljani, zemun Svet24.si

V Srbiji jih je kot Rusov

bostjan lindav sta2 Necenzurirano

Je policija "Janševa" ali ne? #analiza

damir crncec pl4 Reporter.si

Državni sekretar D. Črnčec: Po dolgem blatenju ...

rodriguez ronaldo Ekipa24.si

Uh, kako je udarila: Oglasila se je tudi Ronaldova...

Joker Out na Evrovizijo Njena.si

Presenečenje: EME ne bo, na Evrovizijo Joker Out

cristiano ronaldo pm Ekipa24.si

Cristiano Ronaldo grozil selektorju?! Noro ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Boris Pahor (1913–2022): Življenjski krog velikega Slovenca

Deli na:
Boris Pahor (1913–2022): Življenjski krog velikega Slovenca

Boris Pahor (1913–2022) - Foto: Profimedia

Življenje pisatelja mednarodnega slovesa Boruta Pahorja (26. avgust 1913–30. maj 2022), ki se je zdelo večno, je bilo kot na dlani. O vsem, kar je prelomno zaznamovalo 20. stoletje in skupaj z njim njegove poti skozi čas, je nenehno javno pričeval in opisoval v svojih delih.

Osebna in najbolj trpka medvojna izkušnja v nemških taboriščih, izpričana v avtobiografiji Nekropola, Borisu Pahorju ni omajala njegove vere v ljubezen, lepoto, z njo tudi ni bila utišana njegova zavezanost k resnici in pravičnosti.

Med prijatelji, ki so nazadnje govorili z njim pred njegovim slovesom, je bil fotograf in filozof Evgen Bavčar. O čem sta se pogovarjala in s čim vse je Pahor navduševal Bavčarja? Kako se Evgen Bavčar spominja Pahorjevih uspehov v Franciji po izidu francoske izdaje avtobiografije Nekropola?

Kakšna so ozadja popularnosti Borisa Pahorja v Franciji, kjer je Le Figaro ob njegovi smrti zapisal, da se je poslovil »starosta svetovne književnosti«?Kako se Borisa Pahorja spominja njegova pomočnica Vera Radić, ki je bila z njim zadnjih pet let in tudi zadnji dan njegovega življenja?

Kaj vse je v medvojnem obdobju zaznamovalo pisatelja in njegovo primarno družino? Kakšna je bila njegova poklicna pot in kakšen je bil njegov odnos do žene Rade, s katero sta skupaj preživela 50 let? Posvetil ji je svoje dnevnike, napisane med letoma 2009 in 2011, in jih naslovil Knjiga o Radi.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24