Janez Janša Svet24.si

VIDEO: Hribarjeva tako ostro nad Janšo, da so ...

kraljica Margareta II Svet24.si

Vnuk danske kraljice zaradi njene odločitve ...

Branko Marinič Necenzurirano

Župan skriva, komu je prodal zemljo, ki jo ...

boris tomasic lasko Reporter.si

Janševe kritike bi kar »hitro pospravil«: ...

united ronaldo ten hag Ekipa24.si

Polom Uniteda pri Cityju, trener pa 'pozabil' na ...

The L Word Odkrito.si

Najbolj seksi televizijske serije vseh časov

slovenija kosarka Ekipa24.si

O, ne! Poškodba enega ključnih igralcev ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Boris Pahor (1913–2022): Življenjski krog velikega Slovenca

Deli na:
Boris Pahor (1913–2022): Življenjski krog velikega Slovenca

Boris Pahor (1913–2022) - Foto: Profimedia

Življenje pisatelja mednarodnega slovesa Boruta Pahorja (26. avgust 1913–30. maj 2022), ki se je zdelo večno, je bilo kot na dlani. O vsem, kar je prelomno zaznamovalo 20. stoletje in skupaj z njim njegove poti skozi čas, je nenehno javno pričeval in opisoval v svojih delih.

Osebna in najbolj trpka medvojna izkušnja v nemških taboriščih, izpričana v avtobiografiji Nekropola, Borisu Pahorju ni omajala njegove vere v ljubezen, lepoto, z njo tudi ni bila utišana njegova zavezanost k resnici in pravičnosti.

Med prijatelji, ki so nazadnje govorili z njim pred njegovim slovesom, je bil fotograf in filozof Evgen Bavčar. O čem sta se pogovarjala in s čim vse je Pahor navduševal Bavčarja? Kako se Evgen Bavčar spominja Pahorjevih uspehov v Franciji po izidu francoske izdaje avtobiografije Nekropola?

Kakšna so ozadja popularnosti Borisa Pahorja v Franciji, kjer je Le Figaro ob njegovi smrti zapisal, da se je poslovil »starosta svetovne književnosti«?Kako se Borisa Pahorja spominja njegova pomočnica Vera Radić, ki je bila z njim zadnjih pet let in tudi zadnji dan njegovega življenja?

Kaj vse je v medvojnem obdobju zaznamovalo pisatelja in njegovo primarno družino? Kakšna je bila njegova poklicna pot in kakšen je bil njegov odnos do žene Rade, s katero sta skupaj preživela 50 let? Posvetil ji je svoje dnevnike, napisane med letoma 2009 in 2011, in jih naslovil Knjiga o Radi.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24