mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Belgija je razjezila Francijo s posebnimi kovanci ob 200. obletnici Waterlooja

Deli na:
Belgija je razjezila Francijo s posebnimi kovanci ob 200. obletnici Waterlooja

Foto: Reuters

Belgija bo bližajočo 200. obletnico bitke pri Waterlooju obeležila s priložnostnimi kovanci z vrednostjo 2,5 in 10 evrov. Zaradi nasprotovanja Francije je morala pred tem opustiti načrt posebnih dvoevrskih kovancev, češ da so v nasprotju z duhom evropske enotnosti.

Spor se je začel v začetku letošnjega leta, ko je Belgija proizvedla 175.000 dvoevrskih kovancev s podobami bitke, ki je končala Napoleonove želje po prevladi v Evropi.

Francija je nasprotovala z argumentom, da bo to le ustvarilo napetosti v obdobju, ko je enotnost Evrope že tako ogrožena. Bruselj je bil prisiljen kovance stopiti, poroča britanski Financial Times.

A Belgija je našla način, kako se ogniti protestu Francije - uporabila je določilo, ki državam članicam evroobmočja omogoča, da enostransko izdajo kovance, če ti niso običajnih vrednosti. Odločila se je za kovance v vrednosti 2,5 in 10 evrov, ki jih je sicer mogoče uporabiti zgolj na belgijskih tleh.

Francija je v prvotnem protestnem pismu Belgiji zapisala, da ima bitka pri Waterlooju "poseben odmev v kolektivni zavesti, ki gre preko enostavnega vojaškega konflikta". A kot trdi belgijski finančni minister Johan Van Overtveldt, z novimi kovanci, ki jih bo vseh skupaj 70.000, ne želijo jeziti Francije.

"Cilj ni oživljanje starih prepirov. V sodobni Evropi so pomembnejše stvari, ki jih je treba urediti," je dejal v ponedeljek. "A v sodobni zgodovini ni bila nobena bitka tako pomembna kot Waterloo, ali takšna, ki bi tako burila domišljijo," je še dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kovance bo mogoče uporabiti v belgijskih trgovinah, a po pričakovanjih bo šla večina v roke zbiralcev. Za kovanci z denominacijo 2,5 evra bo treba dejansko odšteti šest evrov, za 10-evrski kovanec pa 40 evrov.

Podoba na kovancu za 2,5 evra prikazuje Levji grič, enega najbolj prepoznavnih točk bojišča pri Waterlooju, na kovancu za 10 evrov pa silhueto Napoleona in dve ključni sceni iz bitke - vojvodo Wellingtonskega, ki prejme novico, da so na poti okrepitve pruske vojske, in princa Williama, ranjenega v ramo.

Kot piše FT, se občutljivost Francije glede bitke kaže tudi v udeležencih dogodkov ob obeležitvi 200. obletnice, ki se bodo začele 18. junija. Medtem ko tako Belgijci, Nizozemci kot Britanci na slovesnosti pošiljajo člane kraljevih družin, se je Francija odločila zgolj za "visoke predstavnike".