kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Američane čaka čiščenje rekordnih količin snega "snowzille"

Deli na:
Američane čaka čiščenje rekordnih količin snega "snowzille"

Foto: Getty Images

Milijone ljudi na vzhodu ZDA čaka naporen teden, saj se bodo morali spopasti s posledicami snežnega neurja Jonas, ki je ta konec tedna bolj ali manj ohromil številna mesta. Javni promet še ne poteka normalno, letalski promet ostaja moten, mnoge ceste še niso očiščene. Po zadnjih podatkih je Jonas od petka terjal najmanj 29 življenj.

Neurje je od sobote pozno zvečer oslabelo in se pomaknilo nad Atlantik. A zvezna vladna poslopja v Washingtonu in številne šole danes kljub temu ostajajo zaprti, piše britanski BBC. Nedeljo so mnogi prebivalci vzhodne obale preživeli tako, da so izpod gore snega "reševali" svoje avtomobile in čistili dohode do svojih domov.

Jonas je vzhodu ZDA prinesel skorajda rekordne količine padavin, saj je bila snežna odeja v kar petih zveznih državah debelejša od 90 centimetrov, zato sta se ga že prijela vzdevka "snowmageddon" in "snowzilla".

V New Yorku je od leta 1869, odkar obstajajo meritve, več snega doslej zapadlo le enkrat, februarja 2006. Je pa tokrat padel rekord v količini zapadlega snega v enem samem dnevu, piše BBC. V slovitem newyorškem Central Parku ga je bilo 68 centimetrov.

Jonas je tako ali drugače prizadel 85 milijonov ljudi. V nekem trenutku je bilo brez elektrike kar 300.000 ljudi, odpovedanih pa je bilo skoraj 12.000 letov. Največ snega, okoli 107 centimetrov, je zapadlo v Glengaryju v Zahodni Virginiji.

Smrtne žrtve so večinoma terjale prometne nesreče, zastrupitve z ogljikovim monoksidom in srčni napadi med napornim čiščenjem snega.