Revija Reporter
Kolumnisti

Sta Vučić in Janković politična botra Marte Kos?

Silvester Šurla
1 10.458

18. sep. 2024 6:00 Osveženo: 10:07 / 23. 9. 2024

Deli na:

Silvester Šurla

Primož Predalič

Komu je najbolj v interesu, da resor širitve EU na Balkan zasede »prava« komisarka? Seveda predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Komisarska saga se je spremenila v farso in še ji ni videti konca. Po izsiljenem odstopu Tomaža Vesela od kandidature za evropskega komisarja iz Slovenije se je na politično prizorišče vrnila Marta Kos, zdaj nova slovenska kandidatka za evropsko komisarko. A tako kot je na političnem parketu spodrsnilo Veselu, lahko spodrsne tudi Kosovi.

Na želeni funkciji pomembnega resorja za širitev EU lahko na koncu pristane nekdo drug. Morda celo Tanja Fajon, če bi se Kosovi na zaslišanju v Bruslju zgodila »Alenka Bratušek«, Golobova vlada pa bo morala iskati tretjega kandidata, kandidatko. Marto Kos lahko pokoplje njen nepojasnjen udbovski dosje.

Aleksandar Vučić in Zoran Janković

MOL

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je pustila zvleči v »balkanski kotel« notranjepolitičnih intrig v Sloveniji, ki lahko segajo tudi preko meja vse do »belega mesta«, kjer se Sava izliva v Donavo. Da v politiki ni prijateljev, so samo interesi, je bridko spoznal nekdanji predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, ki so ga v komisarski zgodbi grdo izigrali.

Da naj razmisli o odstopu od kandidature, mu naj bi bilo svetovano, še preden je šel k von der Leynovi na sestanek v Bruselj. Zakaj ga je »ledena kraljica« pričakala na nož in mu že na prvem sestanku dala vedeti, da ni ustrezen kandidat, še ni do konca razjasnjeno. Da je dobil »košarico« samo zato, ker ni ženska, bi lahko bila preveč enostavna razlaga. Tudi pomanjkanje političnih izkušenj bi lahko bil le izgovor.

Vesela, ki mu je vplivni bruseljski spletni medij Politico dal vzdevek »vrtnar« (The Gardner), je moral nekdo pri von der Leynovi vnaprej močno očrniti. Kdo je ta »nekdo«, je naslednje vprašanje. Nekdo, ki ima dostop do predsednice Evropske komisije. Morda nekdo, ki si že deset let prizadeva postati evropski komisar.

Je bila to zunanja ministrica Tanja Fajon, morda (še) kdo drug? Kaj pa, če je Veselu zabil nož v hrbet kar tisti, ki ga je že spomladi na zborovanju Gibanja Svoboda v Zbiljah predstavil za slovenskega kandidata za komisarja – premier Robert Golob?

To je tudi ena od teorij zarot, ki je že nekaj časa v obtoku. Še najmanj verjetno pa je, da bi Vesela v Bruslju minirali v Janševi SDS, ki je še vedno članica največje evropske politične družine, Evropske ljudske stranke.

Janša, ki na evropskem nivoju velja za Orbanovega političnega vazala, že kar precej časa ni v dobrih odnosih s von der Leynovo, tudi njegovi evropski poslanci je niso podprli na glasovanju za novi mandat na čelu Evropske komisije.

Klemen Grošelj je s prstom pokazal na navezo Janković-Vučić, ki naj bi pri Golobu dosegla, da so ga uvrstili proti dnu evropske liste Gibanja Svoboda, kar sta tako premier kot župan potem sicer zanikala. Kaj, če se je zgodba z Jankovićem in Vučićem zdaj ponovila še pri kandidaturi Marte Kos?

V politiki se je treba bati bolj »prijateljev« kot »sovražnikov«, je še eno staro pravilo. Pravo ozadje slovenske komisarske sage gotovo pozna premier Golob, ki je v stalnem stiku s von der Leynovo. Tudi to, na čigavo pobudo je nastalo tisto famozno pismo, ki je prišlo iz Bruslja, njegove vsebine pa premier prva ni želel razkriti javnosti.

Morda pa celo Ursula ne pozna vsega političnega ozadja, ki se je čez poletje »kuhalo« v Sloveniji? Golobova izjava, da sta z Marto Kos zakopala bojni sekiri že pred meseci, je nadvse pomenljiva.

Kakor tudi namigi, da naj bi za njeno kandidaturo močno lobiral ljubljanski župan Zoran Janković, in to še v času, ko je bil uradni slovenski kandidat Vesel. Kosova pa je z Jankovićem v zelo dobrih odnosih še iz časov Pozitivne Slovenije in še vedno poslovno sodeluje tudi z mestno občino Ljubljana, kjer je lani trenirala vodilne v Zdravstvenem domu Ljubljana.

Znano je, da je župan Janković velik politični prijatelj srbskega predsednika Aleksandra Vučića. »Gradonačelnik« se v izbrani družbi rad pohvali, da se z Vučićem po telefonu sliši že ob pol šestih zjutraj. Slovenska javnost še ni pozabila zapleta pred evropskimi volitvami, ko so v Gibanju Svoboda pri sestavljanju kandidatne liste »izigrali« Klemna Grošlja, evropskega poslanca, ki je bil leta 2019 izvoljen na listi LMŠ, ta pa se je po zadnjih državnozborskih volitvah tako kot SAB »utopila« v Golobovi stranki.

Grošelj je tedaj s prstom pokazal na navezo Janković-Vučić, ki naj bi pri Golobu dosegla, da so ga uvrstili proti dnu evropske liste Gibanja Svoboda, kar sta tako premier kot župan potem sicer zanikala. A dejstvo je, da je Vučić Grošlja že januarja letos označil za enega od sovražnikov Srbije.

Kaj, če se je zgodba z Jankovićem in Vučićem zdaj ponovila še pri kandidaturi Marte Kos? Komu je najbolj v interesu, da resor širitve EU na Balkan zasede »prava« komisarka? Seveda predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.