stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Slovenija nujno potrebuje ukrepe za zaustavitev migracijskega vala

Deli na:
Slovenija nujno potrebuje ukrepe za zaustavitev migracijskega vala

Migracijska gibanja in z njimi nedopustna ravnanja nezakonitih migrantov, ki ne le da uničujejo premoženje domačinov na poteh, po katerih hodijo, pač pa se znašajo celo nad uradnimi osebami (napadi z noži, pljuvanje policistk …), nam bodo kratila spanec še več let.

Strokovnjaki za varnostna vprašanja, med njimi Boštjan Perne, opozarjajo na razmere v Grčiji in predvsem Turčiji, kjer v begunskih taboriščih živi okoli 3,5 milijona ljudi. Kar 270.000 jih je lani poskušalo nadaljevati pot proti Evropi, medtem se na mejo s Sirijo zliva nov val, zato je Turčija na nekaterih delih postavila ograjo, med incidenti pa je prišlo do streljanja in poboja beguncev.

Zavedajoč se tega, da se pritisk ilegalnih migracij ne bo zmanjšal in da jih kljub izdatni pomoči EU težko obvladuje Turčija kot celotna evropska skupnost, bi Slovenija, kot v reportaži o zadnjih gibanjih migrantov po slovenskih obmejnih vaseh opozarja strokovnjak Perne, morala imeti svojo politiko do migracij. Ne moremo upati na najboljše možnosti, prav nasprotno, bodimo pripravljeni na najslabše in pravočasno ukrepajmo.


To pomeni, da varnostne politike nikakor ne bi smeli graditi na pamet, kot smo počeli doslej. Ob tem velja spomniti, da se je med Cerarjevo vlado leta 2015, ko smo bili izpostavljeni prehajanju polmilijonske množice nezakonitih migrantov čez slovensko ozemlje, celo razmišljalo o ukinitvi (!) obmejne policije s pojasnilom o odvečnih zaposlenih, če bi Hrvaška prišla v schengen. Se sploh zavedamo, kakšnemu kaosu bi bili do danes izpostavljeni, če bi tedanja vlada sprejela tako noro odločitev? Le komu se lahko zahvalimo, da do tega le ni prišlo?

Časa za vse, kar moramo postoriti, ni veliko, zato šteje vsak ukrep, četudi je sprejet z zamudo. Uporaba kombiniranih tehničnih sredstev na meji, kot misli Perne, ne bo dovolj. Vsekakor je nujna sprememba azilne zakonodaje, pri čemer bi veljalo upoštevati mnenje policistov, da bi azilne postopke na meji vodili policijski inšpektorji takoj po zajetju migrantov, ne pa da jih vozimo z avtobusi na druge kraje in šele tam ugotavljamo, ali so upravičeni do azila ali ne.

Poskrbeti bo treba tudi za to, da policija pravočasno pridobi ključne informacije o gibanju migrantov na poti. Le kdaj bomo začeli sankcionirati tudi ravnanja nevladnih organizacij, ki za svoje delovanje prejemajo denar davkoplačevalcev, da lahko potem za isti denar rušijo vsa prizadevanja obmejnih policistov in vojakov, ko poskušajo ob meji zaščititi tamkajšnje prebivalstvo pred vdori migrantov na dvorišča njihovih domov.

Foto: Facebook - Policisti so migrante strpali na avtobus.