zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Silvester Šurla: Nabite pištole

Deli na:
Silvester Šurla: Nabite pištole

Milan Kučan zapira Janeza Janšo že od afere JBTZ. Janša je Kučanova nočna mora zadnjih 26 let. Nekdanji šef slovenske partije kot ranjena žival (po besednjaku Ljudmile Novak) neumorno preganja večnega disidenta. Konec osemdesetih je Kučanu s pomočjo jugoslovanske armade Janšo že enkrat uspelo spraviti za zapahe, leta 2014 se ponavlja sodna farsa v zadevi Patria.

Senat vojaškega sodišča je konec julija 1988 četverico JBTZ spoznal za krivo izdaje vojaške skrivnosti in vsem izrekel zaporne kazni, oktobra istega leta je sodbo potrdilo še vrhovno vojaško sodišče. Janša je dobil 18 mesecev zapora. Avgusta 1989 so ga zaradi številnih protestov in demonstracij pogojno izpustili. Slovensko vrhovno sodišče je leta 1995 proces razveljavilo, četverica Janša, Borštner, Tasič in Zavrl pa je bila rehabilitirana. Kučanovo pravo vlogo v aferi JBTZ je lani razkrinkal publicist Igor Omerza, da nekdanji šef partije, danes pa zakulisni vladar Slovenije, ni govoril resnice o svoji informiranosti o udbovskih pripravah na proces proti četverici.

Kučanova tovarišija je pustila prstne odtise tudi pri »velikem poku iz Finske«. Po javni seji senata višjega sodišča epilog v zadevi Patria sledi v mesecu dni. V obtoku so vse možne špekulacije o vsebini pravnomočne odločitve. Sodi se največjemu »notranjemu sovražniku«, liderju opozicije, katerega stranka ima trenutno najvišjo javnomnenjsko podporo (stranko, ki je edina v državi sposobna zbrati več kot potrebnih 46 tisoč podpisov za razpis referenduma). Možnost, da bi Janša še v tretje sestavljal vladno koalicijo, je tako povsem realna.

Takšen razplet dogodkov na prihodnjih volitvah bodo spet skušali preprečiti na vse mogoče načine. V tretji fazi tranzicije, ko se karte po (z davkoplačevalskim denarjem že v drugo saniranem) bančnem sistemu spet delijo na novo, si Kučanova nomenklatura ne želi motenj. Druga Janševa vlada je padla predvsem zaradi luknje v bančnem sistemu, tako kot danes zaradi istega razloga (razkrivanja odgovornih) najbrž rušijo Gregorja Viranta, ki jim je lani v navezi s Klemenčič & Praprotnikovo KPK omogočil, da so spet prišli na oblast. Revolucija vedno žre lastne otroke!

Pohod Janše na oblast lahko prepreči pravnomočna obsodilna sodba. Obstaja kar precej indicev, da se bo to tudi zgodilo. Stave so naj tej možnosti trenutno najvišje, vse drugo bo za poznavalce političnega zakulisja presenečenje. Tričlanski sodni senat višjega sodišča (Milan Štrukelj, Mateja Lužovec in Silvana Vrebac Arifin) naj bi samo še okleval, ali zaporno kazen Janši spremeni v pogojno. Pri drugih dveh, Tonetu Krkoviču in Ivanu Črnkoviču, dileme glede potrditve dosojene kazni okrajne sodnice Barbare Klajnšek menda ni. Obstaja velika verjetnost, da so se člani sodnega senata pri sebi že odločili, zdaj pa potrebujejo čas, da svojo odločitev kar se da argumentirajo.

Politične strasti v državi so pregrete do vrelišča, takšne priložnosti, kot je zdaj na dosegu roke za politično likvidacijo Janše najbrž še nekaj časa ne bo. Afera Patria je  že od začetka prvovrstni politični in ne pravni proces. Če bo Janša res moral v zapor ali če mu bodo kazen spremenili v pogojno, bo to gotovo pustilo posledice glede razmerja moči na slovenskem političnem zemljevidu. Janša se kljub potrditvi obsodilne sodbe ne bo predal ne na sodni ne politični fronti: pravno bo zadevo peljal vse do Evropskega sodišča v Strasbourgu (ki pa zaradi dolgotrajnosti postopkov še pred tem na slovenskem vrhovnem in ustavnem sodišču najbrž ne bo odločilo pred pretekom dveletne zaporne kazni), prav tako po vsej verjetnosti ne bo odstopil s funkcije predsednika SDS. Pri svojih zvestih volivcih pa bo postal še večja žrtev, pravi mučenik.

Janševa obsodba bi bila lahko del pripravljenega scenarija za razpis predčasnih volitev v državni zbor še to jesen. Še pred tem bi lahko prišlo, tako kot leta 2011 za časa Pahorjeve vlade, do programiranega razpada sedanje vladne koalicije, ko bi za ministrom Gregorjem Virantom padla tudi vlada Alenke Bratušek. Turbulence, ki pretresajo vladno letalo, so prehude, da bi lahko v miru leteli še dobro leto in nato varno (zmagovito) pristali na rednih parlamentarnih volitvah. Gregor Golobič, ki družno s svojim šefom Milanom Kučanom obvladuje politično zakulisje, se ni po naključju spet pojavil v javnosti (petkov intervju na portalu Planet Siol.net).

Najti morajo samo še predsednika Pozitivne Slovenije s polnimi pooblastili, ker to nikoli (več) ne bo ne Zoran Janković ne Alenka Bratušek, ki jih bo popeljal v nov mandat. Ne bo težko, saj ne potrebujejo nekakšnega novega Janeza Drnovška. Če je Bratuškova lahko predsednica vlade, je to lahko vsak tretjerazredni politik. Pogoj je samo ta, da vdano izpolnjuje navodila.