kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Silvester Šurla: Glas proti

Deli na:
Silvester Šurla: Glas proti

Ko Milana Kučana slišimo govoriti o etiki in morali, se moramo davkoplačevalci takoj prijeti za denarnice. Prav nacionalni interes Foruma 21 je med tranzicijo državljane najbolj udaril po žepih. Danes pa se najbolj nazorno kaže v globokem finančnem breznu treh največjih državnih bank: NLB, NKBM in Abanke Vipa. Te bomo z novimi dokapitalizacijami, neposredno ali po slabi banki, spet morali kriti davkoplačevalci.

Politik, ki je Slovencem s sprevrženim tranzicijskim modelom nacionalnega interesa napravil največ gorja, se po desetih letih po odhodu s funkcije predsednika republike še kar noče umakniti s političnega prizorišča. Politik, ki je v nekdanjem režimu vodil partijo in imel dolgo roko tudi nad tajno politično policijo, si danes brezsramno upa državljane poučevati pravil demokracije in se razglašati za poosebljenje etike in morale!? In od kogarkoli zahtevati opravičilo za oznako »stric iz ozadja«. To ni nič drugega, kot že mnogokrat videno boljševistično obračanje tez.

Milan Kučan se je iz politika že zdavnaj spremenil v velikega politikanta. Zanj je oznaka »stric iz ozadja« preveč prijazna. Tako kot lani pred državnozborskimi volitvami tudi letos ni zmogel dostojne drže nekdanjega predsednika – biti tiho in se ne vplesti v kampanjo predsedniških volitev. Ne, Kučan tega ne zmore, saj mu brez dnevnega politikantstva očitno živeti ni. Ker je v prvem krogu predsedniških volitev pogorel njegov izbranec Danilo Türk, se je čutil poklicanega, da spet aktivno poseže v predvolilno tekmo. Da se namesto o vsebinskih konceptih obeh kandidatov (zaradi golobičevske medijsko-propagandne kanalizacije) pogovarjamo o tem, ali je Kučan »stric iz ozadja« ali ne. S povsem prepoznavnim namenom, ker bi to menda v drugem krogu lahko škodilo Pahorju in koristilo Türku.

Morebitni poraz Danila Türka v drugem krogu predsedniških volitev bo pomenil še en velik udarec t. i. »bandi štirih«. Kučan, Golobič, Türk in Janković so že lani spomladi pripravili načrt »političnega umora«, tedaj še predsednika vlade Boruta Pahorja. Spomnimo se le, da je Golobič ob javni podpori predsednika Türka predlagal, da bi se vsi trije predsedniki strank koalicije KGB umaknili s funkcij. »Banda štirih« je že sredi leta 2011 brez volitev na premierski funkciji želela zamenjati Pahorja z Jankovićem. A ker Pahor o tem ni hotel prav nič slišati, so stekle priprave za načrt B: naredili so novo stranko Pozitivno Slovenijo, poslanci Zares pa so v parlamentu vrgli Pahorjevo vlado. Razvoj dogodkov je znan: po presenetljivi relativni zmagi Pozitivne Slovenije na predčasnih volitvah se kandidatu za mandatarja Jankoviću ni posrečilo sestaviti nove koalicije, in v vladno palačo na Gregorčičevi se je že po treh letih vrnil Janez Janša.

S tem pa se »banda štirih« ni in ne bo nikoli sprijaznila. Ker jim »političnega sovražnika številka ena« ni uspelo izbrisati s političnega zemljevida z afero Patria, so se ga zdaj lotili ob pomoči gospodarske krize in politično instrumentaliziranih sindikatov kar na ulici. Ni še tako dolgo, ko je bil Janša kot opozicijski prvak deležen politično-medijskega linča samo zaradi omembe ulice v nekem govoru, danes pa Kučan in Janković brezsramno paradirata med sindikalisti na Kongresnem trgu, predsednik države v odhodu Danilo Türk pa ulične demonstracije označuje kot državotvorno dejanje.

Ulica je tako danes postala pomemben del načrta C, katerega cilj so predčasne parlamentarne volitve in ponovni prevzem oblasti. Ne gre samo za oblast, gre tudi za denar. »Banda štirih« želi imeti nadzor nad novim ciklom privatizacije: nad prodajo državnih deležev v največjih gospodarskih sistemih in nad sanacijo bančnega sistema. Zato tako oster boj »do zadnje kaplje krvi« glede referendumov o državnem holdingu in slabi banki.
Pomemben del načrta C je bila zmaga Danila Türka že v prvem krogu predsedniških volitev, to bi »bandi štirih« dalo še več vetra v jadra za destabilizacijo Janševe vlade in nato razpis novih predčasnih volitev že prihodnjo spomlad. Toda ker se zgodovina rada ponavlja kot farsa, je ta načrt s presenetljivo zmago v prvem krogu predsedniške tekme 11. novembra prekrižal prav tisti, ki so ga že lani ti »štirje strici iz ospredja in ozadja« poskušali politično umoriti.

Zato je v nedeljo, 2. decembra, glas za Boruta Pahorja glas proti Danilu Türku in glas proti »bandi štirih«. Glas za bolj normalno Slovenijo.