stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Robert Polnar je morda zakuhal referendum: kako je mogoče, da je tako nor?

Deli na:
Robert Polnar je morda zakuhal referendum: kako je mogoče, da je tako nor?

Ivan Puc, novinar - Foto: Primož Lavre

Izključeni poslanec Desusa Robert Polnar je morda zakuhal referendum. Ker je nasprotoval dohodninski noveli in s tem višjim plačam. Kako je mogoče, da je tako nor ta po postavi gotovo najbolj pokončni mož v parlamentu.

Tudi oktobra 2019, pod Šarcem, je bil kot koalicijski poslanec proti podobni noveli dohodninskega zakona. Obakrat je navedel enak razlog, ki mu ni dal miru: razbremenitev dohodnine bi prinesla izpad prihodkov občin. Predvideva, je pristavil Polnar, da bo ogroženo izvajanje nekaterih njihovih ključnih nalog.

Poslanska preigravanja med pozicijo in pozicijo so zabavna. Tako na oko ni težko ugotoviti, da so bolj okretni v zdajšnji koaliciji. Znajo pač dobro izrabljati svoj dolgoletni opozicijski staž. Levico so prehiteli po desni, in že je v zraku referendum o plačah. Ne o reformah, zasebnem ali javnem zdravstvu, drugem bloku jedrske elektrarne … Morda smo naivni, toda resnično verjamemo, da ga v koaliciji pravzaprav nočejo in se Levici le smejejo. In da se bomo volivci lahko posvetili stvari sami in ne izseku davčne reforme, ki bi ga morala koalicija spraviti skozi že na začetku mandata, tako kot je to uspelo Šarčevi vladi.

V koaliciji nikakor ne morejo razumeti, kako so lahko sindikati oziroma kdorkoli proti višjim plačam. Mi pa ne ne razumemo, zakaj ne morejo razumeti.

Če imajo v koaliciji tokrat res zagotovljen 46. glas, naj zakon uveljavijo in ljudem dajo že ta denar. Tudi če bo izid referenduma v prid dohodninskim spremembam, jih morda nova vlada ne bo upoštevala. Ne se z referendumom šaliti z denarjem ljudi! Ljudje bi že radi ta obljubljeni denar, ki nam ga jemljejo vlade, potem pa ga delijo. Janševa vlada je celo bolj radodarna kot Šarčeva, le prioritete so drugačne – včasih pa tudi ne.

V koaliciji ne morejo razumeti, kako so lahko sindikati oziroma kdorkoli proti višjim plačam. Mi pa ne razumemo, zakaj ne morejo razumeti. Vse to smo namreč že videli. Jeseni 2019 smo intervjuvali takratnega finančnega ministra Andreja Bertonclja. Zanimal nas je sveženj davčne zakonodaje, spreminjali so se kar štirje zakoni. In verjeli ali ne, poslanci so vse, kljub nasprotovanju sindikatov, potrdili, kmalu zatem še proračun, potem pa je Šarec odstopil.

Foto: Primož Lavre - Poslanec Desusa Robert Polnar.


Zdajšnji vladi se je pri sprejemu zakona o dohodnini, s katerim bi tako kot Šarčeva potrdila svojo nazorsko ekonomsko identiteto, zataknilo. Proti je eden od poslancev Desusa, zato je vlada sprejem zakona v parlamentu preložila, da ne bi padel v vodo. Je zato potreben referendum? Raje nam dajte višje plače!